20140324-185356.jpg

Posted On March 24, 2014 By In Ruimtevaart And 1676 Views

Enige overgebleven maan-camera geveild door half miljoen

De enige camera die naar de maan is geweest en weer terug is gekomen op aarde, is verkocht voor 550,000 op een veiling in Oostenrijk – ondanks twijfels over de echtheid van de Hasselblad-camera.

Het gaat om een Hasselblad Electronic Data Camera (EDC), die tijdens de Apollo 15-missie door astronaut Jim Irwin is gebruikt op de maan. De meeste camera’s en andere apparatuur die werden gebruikt tijdens de Apollo-missies zijn achtergebleven op het maanoppervlak om het gewicht van de capsule zo laag mogelijk te houden.

Kapot

Maar dat gebeurde niet met Irwins camera, die plotseling stuk ging na het maken van 299 foto’s. Ter onderzoek werd de Hasselblad mee teruggenomen naar aarde. Er zouden ook 3 andere fotocamera’s op een of andere manier terug naar huis zijn gekeerd, maar dat zijn slechts geruchten en niemand weet waar we zijn.

Eigenaar

Normaal gesproken blijven dit soort artefacten eigendom van de Amerikaanse overheid, maar in 2012 werd een wet van kracht die Apollo-astronauten in staat stelde hun souvenirs van de missie te verkopen. Die wet geldt dan weer niet voor de camera’s, die weer terug moesten worden gegeven aan NASA. Het is dus niet bekend hoe de camera in handen van prive-eigenaren is gekomen.

20140324-185447.jpg

Twijfels over echtheid

Mede om die reden bestaat er twijfel over de echtheid van de camera. Twee jaar geleden werd dezelfde camera namelijk van een ander veilinghuis, RR Auctions, verkocht aan het huidige WestLicht Photographica. Destijds zaten daar echter een andere lens op, en werd er nadrukkelijk geen melding gemaakt dat de camera ook werkelijk op de maan zelf was geweest – enkel in een ronde er omheen.

Ook zou er op destijds een andere glazen plaat voor de lens hebben gezeten, waarop het serienummer van de camera staan, evenals de bekende calibratie-kruisjes die op de Apollo-foto’s te zien zijn.

Japanner

Volgens ruimtevaarthistorici is de camera echter wel degelijk het echte werk – of in ieder geval de body ervan dan. De gelukkige koper is een Japanner genaamd Terukazu Fujisawa, de oprichter van de winkelketen Yodobashi Cameras.
<

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.