Lokker_en_Kamp_RuudVanDrunen

Posted On November 4, 2013 By In Politiek, Ruimtevaart And 6684 Views

Eindelijk lobby voor Nederlandse ruimtevaartsector opgericht

Fotograaf: Ruud van Drunen

Fotograaf: Ruud van Drunen

Onder toeziend oog van minister Henk Kamp en astronaut André Kuipers is vandaag het Holland Space Cluster opgericht. Dat gebeurde tijdens een werkbezoek in ESA’s technologiecentrum ESTEC.

Het Holland Space Cluster (HSC) is een samenwerkingsverband tussen overheid, de industrie, en kennisinstellingen die te maken hebben met ruimtevaart. Door een goede samenwerking probeert het HSC om het nut van ruimtevaart te laten zien.

“Ruimtevaart is niet alleen maar Kuifje en Kuipers.”
– Minister Kamp snapt dat ruimtevaart niet langer het lanceren van astronauten is, maar ook een goede economische impuls.

Samenwerking hard nodig
Een goede samenwerking is hard nodig in de ruimtevaartsector. Nog steeds weet de politiek niet goed wat ze met de toch al kleine portefuille aanmoet en wat de ruimtevaart betekent voor Europa. Aan de andere kant heeft de industrie in Nederland er extreme moeite mee dat belang effectief aan te tonen aan de beleidsmakers.

Het is niet voor niks dat ex-minister Verhagen vorig jaar nog draconisch wilde bezuinigen op het ruimtevaartbudget – door de subsidie van 140 miljoen met meer dan 60% te verlagen. Pas daarna begon de sector een charmeoffensief om aan te tonen dat zij wel degelijk goed werk leverden.
Een organisatie als het Holland Space Cluster moet daarom niet alleen als coordinator van projecten gaan fungeren, maar ook als politieke lobby. En dat is in het hijgerige Den Haag geen overbodige luxe.

Belang van opleidingen
Niet alleen gaat het Holland Space Cluster zich bezighouden met de politiek, maar ook opleidingen komen aan bod. Er is een groot tekort aan technisch opgeleide studenten, en het HSC gaat proberen meer jongeren te interesseren een technische studie te kiezen.
Dat gebeurt al langer, onder andere met de carriereswitch van Andre Kuipers eerder dit jaar. De ex-astronaut verliet ESA om voor het Netherlands Space Office te gaan werken. Een belangrijk deel van zijn werk daar is de interesse van jongeren voor techniekstudies te wekken.

Naast het oprichten van het Holland Space Cluster, woonde Kamp ook presentaties bij over de werkzaamheden van ESA. Zo presenteerde het ruimteagentschap de werking van ESA’s eigen Vega-raket, en hoe de Nederlandse economie de vruchten kan plukken van zo’n project.
Onder andere het Leidense bedrijf Dutch Space heeft daar een flink aandeel in: het bedrijf maakt de ontbranders en de tussentrappen van die raket.

Tropomi – milieu-instrument
Tijdens het werkbezoek werd ook een contract getekend voor het gebruik van de data van Tropomi, het ESA-instrument vanaf 2015 vervuiling op aarde gaat meten. Tropomi is de opvolger van OMI (Ozone Monitoring Instrument), een ander milieu-meetinstrument. De nieuwe Tropomi gaat vanaf 2015 vliegen als onderdeel van de Sentinel-5B-satelliet. De Sentinel-satellieten zijn deel van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.
De data van Tropomi worden onder andere gebruikt door het KNMI en SRON. Zij tekenden een contract met het Netherlands Space Office voor het gebruik van de data.

Ruimtevaart in de praktijk
Later op de middag hoorde Kamp in het Space Incubation Center over meer nuttige toepassingen van de ruimtevaart. Zo gebruiken Nederlandse boeren satelliettechnologie om betere landbouw te bedrijven, en houden diverse satellieten belangrijke infrastructurele knooppunten, zoals wegen, bruggen of dijken, in de gaten.

Invloedrijk bestuur
Het Holland Space Cluster krijgt (in ieder geval voorlopig) een bestuur van 6 personen. Vanuit de overheid zullen Govert Veldhuijzen (ex-gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland) en Jan Pieter Lokker (burgemeester van Noordwijk, waar ESTEC ligt) die taak op zich nemen. Vanuit de ruimtevaartindustrie zijn dat Arnaud de Jong (CEO van Dutch Space) en Han Wensink (directeur van BMT Argoss). Ook zullen kennisinstellingen deelnemen aan het cluster. Die rol is voor Karel Wakker (ex-rector-magnificus van de TU Delft en tevens ex-hoogleraar ruimtevaart), en Huub Röttgering (van de Leidense sterrenwacht).

Meer nieuws vandaag was het onderscheiden van Jean Jacques Dordain, de directeur-generaal van ESA. Dordain werd voor zijn verdiensten in de Europese en Nederlandse ruimtevaartsector onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

“Ik ben trots dat ik een organisatie als ESA mag leiden. We werken er hard aan om een bloeiende Europese ruimtevaartindustrie op te bouwen, en zeker met centra als ESTEC lukt dat zeker.”

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally wonderful possiblity to read in detail from this blog. It is often so nice and full of fun for me and my office mates to search your web site nearly three times weekly to study the fresh items you have got. Of course, I’m certainly contented with the staggering tips you serve. Certain 2 facts in this article are without a doubt the most suitable we’ve ever had.

Leave a Reply

Your email address will not be published.