8

Posted On February 1, 2014 By In Achtergrond, Astronomie, Ruimtevaart And 17103 Views

De beste video’s en foto’s van deze week (8)

Iedere week plaatsen we hier de beste video’s en foto’s die we deze week voorbij zagen komen. Deze week: Global warming bewezen, een zwevende appel, en een rover die hoognodig door de carwash moet.

Heet, heter, en nog heter
Wie kan global warming nou beter uitleggen dan een ruimteagentschap met tientallen meteorologische satellieten in de ruimte? Voor iedereen die nog twijfelt over de opwarming van de aarde, maakte NASA dit korte, maar zeer krachtige filmpje waarin de globale temperatuur van de aarde wordt aangegeven.

Nieuwe beelden van oude serie
Een remake van Carl Sagans bekende astronomieserie ‘Cosmos’ wordt al tijden aangekondigd, maar met deze nieuwe trailer die Fox maakte krijgen we daar pas écht zin in. De 13-delige miniserie vertelt de mooiste verhalen uit het heelal, met spectaculaire effecten en prachtige realistische beelden. Helaas zonder de inmiddels overleden Sagan, maar wie kan zo’n man nou beter opvolgen dan onze favoriete astrofysicus, Neil DeGrasse Tyson? Want dat is de nieuwe presentator van de show, ‘Cosmos: A Personal Voyage’, die 9 maart in premiere gaat.

Het nut van ruimtevaart, nog maar eens uitgelegd
De vraag wat ruimtevaart nou eigenlijk oplevert is er eentje die al sinds Yuri Gagarins vlucht wordt gesteld. Nog steeds denken te veel mensen dat het omhoog schieten van raketten een belachelijke, dure hobby is. Eens in de zoveel tijd moet er daarom iemand komen die de vele voordelen van een goed ruimtevaartprogramma nog eens duidelijk uitlegt.

William Pomerantz is zo iemand. De vice-president van Virgin Galactic zet in deze TEDx-talk nog eens even op een rijtje. En dat doet ‘ie zo goed dat je 20 minuten lang aan zijn lippen hangt.

Versnelde verduistering
Een zonsverduistering komt niet al te vaak voor, maar als het gebeurt levert het spectaculaire beelden op, helemaal als die vanuit de ruimte zelf worden gemaakt. Kijk maar eens naar deze beelden van het Solar Dynamics Observatory, dat op 30 januari de langste video van een zonsverduistering ooit maakte. Deze timelapse duurt een stuk minder lang dan het origineel van ruim 2,5 uur, maar is net zo goed prachtig.

Zwevende appel
Tijdens de vroege jaren van de ruimtevaart hadden de astronauten maar weinig te eten, en wat er voorhanden was smaakte nergens naar. Dat is nu gelukkig wel anders. Het International Space Station wordt regelmatige bevoorraad door vrachtschepen, die vers voedsel naar de bewoners sturen. Daar zit ook fruit bij, zoals deze appel.

Het stuk fruit werd gebracht door een Cygnus-vrachtschip van Orbital Sciences, en een van de astronauten aan boord van het ISS maakte deze foto. Op de achtergrond is de Cygnus-capsule zelf te zien.

NASA_appel

Toekomstige missiepatch
In november van dit jaar vertrekt de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti voor een half jaar naar het International Space Station. De derde vrouwelijke ESA-astronaute wordt daar lid van Expeditie 42/43. Afgelopen week maakte Cristoforetti zelf het nieuwe logo van haar missie bekend, die ‘Futura’ gaat heten. Het logo is uitgekozen na een wedstrijd die ESA had uitgeschreven. De 31-jarige Valerio Papeti uit Turijn heeft het logo ontworpen.

Het logo laat het ruimtestation zien met een zonsopgang in de achtergrond, volgens de ontwerper “het mooiste wat er te zien is in de ruimte.”

Futura_logo_2014-01-14_V

Blijdschap over kometenjager Rosetta
Deze maand werd de ruimtesonde Rosetta eindelijk wakker, na een aantal jaren in winterslaap te zijn geweest. Een spannende gebeurtenis, want zou de kometenjager zijn lange rustperiode wel hebben overleefd? Het duurde niet minder dan 7 uur voor de hele opstartprocedure klaar was en het signaal de aarde bereikte. Maar toen dat eindelijk gebeurde, kon mission control bij ESA eindelijk opgelucht ademhalen, zoals te zien op onderstaande foto.

Rosetta_wakeup

‘Wash me’
Mars rover Opportunity staat al ruim 10 jaar op de Rode Planeet. De rover zou aanvankelijk 90 dagen moeten rijden, maar is nu nog steeds operationeel. Sterker nog, het oude auto’tje ontdekt nog steeds waanzinnige dingen. Hoe de rover het volhoudt, is wonderbaarlijk, zeker omdat de zonnepanelen van de rover inmiddels met een dikke laag stof bedekt zijn.

Dat is goed te zien op deze panoramafoto die Opportunity van zichzelf maakte. Ter vergelijking, direct daaronder staat een oude foto van de rover van toen die net geland was.

Opportunity_vies

Opportunity_schoon

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.