Virgin_Galactic

Posted On January 28, 2014 By In Ruimtevaart And 8897 Views

Chinezen mogen de ruimte niet meer in

Chinese ruimtetoeristen mogen niet mee met de suborbitale vluchten van het bedrijf Virgin Galactic. Amerika is bang dat de China uit is op de rakettechnologie van de vluchtjes.

Een aantal Chinese zakenlieden probeerden een zitplaats te boeken voor één van de suborbitale vluchten van het Britse bedrijf, maar kregen te horen dat ze niet mee mochten. De reden: Amerika is bang voor spionage. Hoewel Virgin Galactic een Brits bedrijf is, lanceren de vliegtuigjes vanuit Spaceport America in de VS. En de Verenigde Staten hebben een wet die Chinezen verbiedt om met technologie in aanraking te komen die mogelijk militair kan worden gebruikt.

Eigen raketmotor
Virgin Galactic verkoopt suborbitale reisjes naar de ruimte. Een klein vliegtuigje stijgt tot een hoogte van 100 kilometer (tegen de grens van de ruimte aan), waardoor passagiers even gewichtloos zijn. Een vlucht duurt zo’n 10 minuten, en kost bijna 185,000 euro.
      Het kleine vliegtuigje, SpaceShipTwo, wordt omhoog gebracht met een groter vliegtuig, de WhiteKnightTwo. Op grote hoogte koppelt het kleine SpaceShipTwo los en vliegt het verder met behulp van zijn eigen raketmotor.

“Potentieel militaire technologie”
Amerikaanse wetgeving uit de Koude Oorlog verbiedt het aan inwoners van Rusland, Noord-Korea of China in contact te komen met “potentieel militaire technologie”. De motor van SpaceShipTwo ziet het International Traffic in Arms Regulations Bureau als zo’n militaire technologie.

Virgin Galactic is er niet blij mee dat het Chinezen af moet wijzen. In China wonen veel rijke mensen die interesse hebben in dit soort toeristische vluchtjes, en Virgin kan de voorverkoop van de kaarten goed gebruiken als startkapitaal. Daarom wijst het bedrijf op de mogelijkheden die de Chinezen dan wél hebben.

      “We raden geinteresseerden aan om een paspoort uit Hong Kong te nemen. Daarmee mogen ze wel in Amerika vliegen. Een andere optie is om aanspraak te maken op een Amerikaanse ‘green card’.”

Het is niet de eerste keer dat Chinezen tegen problemen aanlopen met Amerikaanse reguleringen. Een aantal maanden geleden mochten Chinese wetenschappers ook al niet naar een congres van NASA om soortgelijke redenen.

Tags : , , , , , ,

About

One Response

  1. Pingback: blog link

Leave a Reply

Your email address will not be published.