Yutu

Posted On March 16, 2015 By In Astronomie, Ruimtevaart And 1950 Views

Chinese maanrover ontdekt onverwachte geologische activiteit

De Chinese maanrover Yutu heeft het niet heel lang overleefd op de maan, maar het ‘Jaden Konijn’ doet nog steeds spannende ontdekkingen. De rover ontdekte namelijk dat de aardes natuurlijke satelliet geologisch veel diverser is dan we voorheen dachten.

Yutu vond niet minder dan 9 geologische lagen in de bodem van de maan, recht onder de wielen van het karretje. Daaruit blijkt dat de maan in de afgelopen 3,3 miljard jaar veel meer vulkanische activiteit kende dan tot nu toe bekend was.

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat de maan na zijn eerste wilde jaren niet erg meer actief was.

Infrarood

Chinese wetenschappers ontrafelde data die Yutu verzamelde in de weken nadat hij stil was komen te staan op het maanoppervlak. De rover heeft ondere een infrarood-radar aan boord waarmee de bodemsamenstelling kan worden bekeken. De ‘Maan-Penetrerende Radar’ werkt samen met de ‘Actieve Deeltjes-geladen Röntgen Spectrometer’ om een analyse van de bodem tot zo’n 400 meter diep te maken.

Stuk

De Chinese Yutu-rover landde in december 2013 op de maan, waarmee China het derde land ter wereld werd dat een dergelijke stunt uithaalde. De aanvankelijke vreugde was snel voorbij, want de rover bleek al snel niet meer te kunnen rijden.

Bevroren

Door een defect aan het elektrische systeem konden de zonnepanelen van de rover niet meer inklappen tijdens de twee weken durende maannacht. De rover werd daarom zo koud dat zijn wielen stukvroren. Hoewel veel instrumenten van de rover nog gewoon werken is het karretje niet verder dan 33 meter gereden. 

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.