20131228-185610.jpg

Posted On December 28, 2013 By In Ruimtevaart And 7391 Views

Chinees navigatiesysteem beter dan GPS

China heeft zijn eigen navigatiesysteem Beidou bijna 2 keer zo nauwkeurig en stabiel gemaakt. De satellieten hebben nu een precisie van 5 meter, en kunnen dat verbeteren tot slechts enkele centimeters, zeggen betrokkenen.

De nauwkeurigheid van het systeem lag altijd rond de 10 meter, maar door een software-upgrade ligt dat nu rond de 7 meter in grote steden en provincies als Beijing, Zhengzhou, Xi’an en Urumqi. In landen die dichter bij de evenaar liggen, is die nauwkeurigheid zelfs 5 meter.

Beter dan GPS
China wil ook efficiënter gebruik maken van de controlecentra op aarde. Via die 11 centrales kan de nauwkeurigheid van het systeem omhoog gebracht worden tot enkele centimeters of zelfs milimeters, volgens Chinese experts. Daarmee zou Beidou net zo goed of zelfs beter werken dan het Amerikaanse GPS.

      “China blijft de komende jaren Beidou-satellieten lanceren. In totaal moeten er nog 40 extra satellieten operationeel worden in 2020. Dan dekt China’s navigatiesysteem de hele wereld. Het systeem is zeker zo functioneel en betrouwbaar als het Amerikaanse GPS, maar veel goedkoper.”
      – Ran Changqi, van het Chinese Bureau voor Satellietnavigatie, in een verklaring aan het Chinese persbureau Xiuan

Wereldwijde dekking
China’s navigatiesysteem bestaat momenteel uit 16 satellieten in GEO, met dekking over heel China en grote delen van Oost-Azië. Het land begon een jaar geleden met satellietnavigatie als concurrent van Amerika’s GPS.

Het Beidou-systeem is niet alleen bedoeld voor navigatie, maar is daarnaast ook te gebruiken voor telecommunicatie. Daarmee onderscheidt het zich van andere satellietsystemen als GPS of het Europese Galileo. 

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.