20140310-184314.jpg

Posted On March 10, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 15110 Views

Australiërs willen gigantische laser inzetten tegen ruimte-afval

Een team Australische wetenschappers heeft een wel science-fictionachtige manier gevonden om ruimteafval op te ruimen: ze willen een enorme laser naar de ruimte schieten om zo het afval te verpulveren.

Het is het zoveelste initiatief om het groeiend probleem van ruimtepuin aan te pakken, maar het is wel één van de spannendste methoden die er tot nu toe zijn voorgesteld. Het plan is om een laserstraal gericht naar spacejunk te schieten en het zo tot niets te reduceren. 

A gigant “laser”

Eerst moet daarvoor een grote laser worden ontworpen die de voorwerpen in de gaten kan houden. Uiteindelijk moet die laser zo krachtig worden dat het ruimtepuin ook echt kapot kan schieten.

Groeien probleem

Het plan zit momenteel nog in de beruchte ‘onderzoeksfase’, maar het hoofd van de Australische Onderzoeksuniversiteit van Astronomie, Matthew Colless, denkt dat de laser er over een kleine 10 jaar al kan zijn. Dat is ook wel nodig, denkt hij, want ruimtepuin wordt een steeds groter probleem.

      “We zijn misschien slechts een decennium verwijderd van een echte catastrofale stroom aan botsingen die ons hele satellietnetwerk plat kan liggen. Daarom is het belangrijk dit plan zo snel mogelijk te realiseren.”

Desastreus

Realistisch plan of niet, ruimte-afval is hoe dan ook een serieus probleem. Naar schatting meer dan 300,000 overbodige voorwerpen vliegen op dit moment op grote snelheid om de aarde, vaak op hoogtes waar de rotzooi mogelijk het ISS of operationele satellieten kan raken. Het ‘afval’ varieert van kleine schroefjes en stukjes die overblijven van kapotte satelieten, maar ook uit complete onderdelen van raketten die gericht afgestoten worden.

Samenwerking

NASA houdt al die voorwerpen scherp in de gaten, en het werkt daarbij samen met Australische instanties. Met een Australische subsidie van 16 miljoen euro, en nog eens 33 miljoen euro private investering, denkt Colless dat er binnen afzienbare tijd sterke laser kan worden ontwikkeld. Dat moet gebeuren door het pas opgerichte  ‘Cooperative Research Center’, een samenwerkingsverband tussen internationale observatoria, universiteiten en bedrijven.

Overigens is Colless niet bang nog werkende satellieten te raken. “Onze technieken zijn de afgelopen jaren zo geraffineerd dat we de kleinste stukjes heel gericht kunnen raken. We missen heus niet.”

Tags : ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.