20131005-155525.jpg

Posted On October 5, 2013 By In Astronomie And 6426 Views

Astronomen boycotten NASA paar jaar te laat

20131005-155446.jpg

Een grote groep wetenschappers boycot een NASA-congres, omdat het ruimtevaartagentschap Chinezen de toegang ontzegt. De congresbezoekers vinden dat disciminatie en hopen met hun afwezigheid te laten zien dat ze het beleid afkeuren.

Volgende week vindt een belangrijk congres plaats in het Ames Research Center, waarbij resultaten van de Kepler-telescoop worden besproken. De samenkomst is één van de grootste en belangrijkste van het jaar op het gebied van astronomie. Maar veel astronomen en andere wetenschappers willen nu niet meer komen.

Volgens Amerikaanse wetgeving is het namelijk verboden voor Chinezen om voet te zetten in gebouwen van NASA. Het gaat daarbij ook om Chinezen die werken voor Amerikaanse instellingen.

Wantrouwen
De wet is ooit aangenomen, omdat Amerika en China elkaar niet vertrouwen op het gebied van ruimtevaart. Amerika denkt namelijk dat China NASA’s technologie kan gebruiken voor militaire doeleinden. Daarom was het ook zo’n historisch moment toen NASA vorige week besloot mondjesmaat met China te blijven samenwerken aan kleine projecten.

De protestanten weigeren de ‘discriminatie’, zoals ze het zelf noemen, te accepteren.

“Ik kan simpelweg niet naar een congres dat mensen op deze manier discrimineert,” zegt Geoff Marcy, hoogleraar Astronomie en Nobelprijswinnaar voor zijn werk over exoplaneten. Marcy verklaart zich nader in een open brief aan de organisatoren. “Deze bijeenkomst gaat over het vinden van exoplaneten die miljarden jaren van ons verwijderd staan. Het gaat om wetenschap, niet om politiek. Dit congres heeft totaal geen veiligheidsrisico’s.”

Mening van de auteur
Als Marcy wat beter op had gelet, had hij kunnen weten dat hij een paar te laat is met zijn schreeuw om aandacht. De wet die dit verbiedt werd al jaren geleden opgesteld door het Amerikaanse Congres. Frank Wolf tekende al in 2009 voor de wet, die vrijwel zonder tegenstand uit het werkveld werd aangenomen. 

Waarom Marcy en zijn medestanders nu plotseling beginnen te klagen, mag Joost weten, maar één ding is zeker: NASA heeft niets met deze beslissing te maken. Zij moeten alleen de federale wet volgen en hebben er niks over te zeggen – behalve dat ze het er niet mee eens zijn, wat de organisatie al meerdere malen heeft gedaan.

De enige die echt door dit boycot wordt beïnvloed, is de Kepler-telescoop en iedereen die er mee werkt. Als Marcy en andere protesteerders écht een verschil willen maken, moeten ze naar Congreslid Wolf. Met een belachelijke en naïeve actie als deze geven de wetenschappers alleen maar zinloze en lege signalen af.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.