IMG_0959.JPG

Posted On May 20, 2015 By In Ruimtevaart, Video And 1997 Views

Amerikaanse luchtmacht lanceert opnieuw topgeheime mini-spaceshuttle

De Amerikaanse luchtmacht heeft opnieuw het mysterieuze ruimtevliegtuig X-37B de ruimte in gestuurd. De militaire minispaceshuttle lanceerde aan boord op van een Atlas V-raket op een topgeheime missie.

De raket lanceerde om 16.45 Nederlandse tijd vanaf Cape Canaveral. Zo’n 8 minuten na lancering werd het ruimtevliegtuig in een baan om de aarde gebracht, waar het voor onbekende tijd blijft rondvliegen.

Minispaceshuttle

Het is inmiddels de vierde vlucht van het ruimtevliegtuigje, waarvan eigenlijk niemand weet wat het precies doet. De X-37B is een ruimtevoertuig dat wat weg heeft van een kleine spaceshuttle. 

Top secret

Het is niet bekend wat de functie van de X-37B is, omdat het een militaire missie is met een top secret-label. Wel heeft de Amerikaanse luchtmacht altijd gezegd dat het niet gaat om een wapen – dat zou tegen het Internationale Verdrag voor Vredig Ruimtegebruik zijn.

Technieken testen

De meest logische verklaring zou zijn dat de X-37B een aantal belangrijke functies test, waarmee het in de toekomst mogelijk is een nieuw ruimtevliegtuig te maken. Dat zou herbruikbaar moeten zijn – wederom vergelijkbaar met het Space Shuttle-programma.

Cube-sats

Naast het ruimtevliegtuig lanceerde de Atlas-raket ook een tiental cube-sats. De belangrijkste daarvan was het lightsail, een techniek die is ontworpen door de Planetary Society. 

Zonne-zeil

Het zonne-zeil moet een kleine satelliet aandrijven door zonne-straling om te zetten naar energie. Dat is een techniek die weliswaar niet veel energie oplevert, maar na verloop van tijd toch kan worden ingezet als duurzame aandrijving voor een raket tijdens lange ruimtereizen.

Tags : , , , , , , , , , ,

About

Comments are closed.