Mars_one

Posted On December 30, 2013 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 4563 Views

Mars One selecteert 1058 “astronauten” voor marskolonie

Mars One heeft 1058 kandidaten geselecteerd die door mogen naar de tweede selectieronde. Twee daarvan komen uit Nederland. Er hadden zich ruim 60,000 mensen aangemeld om een permanente kolonie op Mars te beginnen.

Mars One maakte haar selectie uit naar eigen zeggen 200,000 aanmeldingen, maar dat werkelijke aantal lag lager – rond de 60,000. Dat is het aantal personen dat ook werkelijk heeft doorgezet met het betalen van een laag entree-bedrag en het maken van een profiel.

Volgens Mars One biedt de selectie van de 1,058 kandidaten een goed inzicht in hoe een uiteindelijke kolonie op Mars eruit zal zien.

Demografie
Van de geselecteerde kandidaten komen er 2 uit Nederland, volgens de cijfers van Mars One. Wie dat zijn, is nog niet bekend. Mars One geeft alleen cijfers over de demografie van de kandidaten.

De meeste van die kandidaten komen uit Amerika (297, waarvan 149 mannen en 148 vrouwen)). Daarna volgen Canada (75, 32 mannen en 43 vrouwen), India (62, 40 mannen en 22 vrouwen), en Rusland (52, 22 mannen en 30 vrouwen).
      In totaal zijn 586 mannen geselecteerd, tegenover 472 vrouwen.

Van de kandidaten is het grootste gedeelte tussen de 26 en 35 jaar (415), met 357 kandidaten die jonger dan 25 zijn.

Geschikt voor de missie?
In de tweede ronde zullen de geselecteerde kandidaten worden onderworpen aan testen die aan moeten tonen of ze geschikt zijn voor een missie.

      “In de aankomende selectiefase, in 2014 en 2015, onderwerpen we de kandidaten aan rigoreuze simulaties. Vaak zullen die in teamverband zijn. We focussen ons vooral op het testen van de psychische en emotionele gesteldheid van de overgebleven kandidaten. Hier wordt het echt interessant voor Mars One en onze kandidaten, en de gemeenschap waar ze nu lid van zijn geworden.”
      – Norbert Kraft, medisch hoofd van Mars One, over het aankomende selectieproces

Mars One geeft tegelijk aan dat de kandidaten die niet zijn geselecteerd zijn, wellicht voor een volgende ronde verder kunnen gaan. Daar wil het bedrijf echter nog niets over zeggen – geheel in de stijl van hoe Mars One omgaat met vragen.

Ook kandidaten nog skeptisch
De selectieprocedure geeft wel aan dat het bedrijf serieus bezig, maar Mars One kan nog steeds op veel scepticisme rekenen, ook van de kandidaten zelf. GoForLaunch.nl sprak met enkele kandidaten die waren geselecteerd.

      “De informatievoorziening voor ons als kandidaten is irritant slecht. We horen eigenlijk niets meer dan wat er ook op de website te vinden is, en contact met de organisatie krijgen we eigenlijk niet. Hopelijk wordt dat beter nu de grootste selectieprocedure heeft plaatsgevonden en er een kleinere groep kandidaten overblijft.”
      – Heidi Knecht

Veel kandidaten hebben geen technische achtergrond, en zeker niet in de ruimtevaart. Volgens Mars Ones eigen selectiecriteria maakt dat niet uit, omdat iedereen naar Mars kan. Dat betekent wel dat de meeste kandidaten geen serieuze vraagtekens zetten bij de toch wel radicale plannen van Mars One. Zo lijken veel kandidaten vooral wantrouwig te zijn over het financiële gedeelte van de missie, in plaats van het technische.

      “Ik geloof Mars One 100% als ze zeggen dat de techniek om naar Mars te gaan, al bestaat. Het zal vooral draaien om het binnenhalen van genoeg geld, maar gezien het succes van hun crowdfunding-campagne denk ik wel dat ze dat gaan halen.”
      – Aaron Hamm, één van de geselecteerde kandidaten

      “Mijn vertrouwen in het project draait puur om de vraag of het betaald kan worden. De crowdfunding-campagne laat zien dat mensen wel degelijk geld over hebben voor de missie. Ik denk dat het mogelijk is om de benodigde 4,5 miljard euro binnen 10 jaar wel te halen, maar ik weet ook dat er een grote kans bestaat dat dat niet lukt.”
      – Lex, ook geselecteerd voor de missie

      “Nu Mars One eindelijk experts bij het project heeft betrokken, en nu ruimtevaartbedrijven hebben toegezegd dat de techniek bestaat, denk ik wel dat het mogelijk is om naar Mars te gaan. Het zal alleen om geld draaien.”
      – Heidi Knecht

De antwoorden geven iets aan over de onwetendheid van de kandidaten. Ze schijnen niet te begrijpen dat 300,000 euro (het doel van de crowdfunding-campagne) heel wat minder geld is dan de 4,500,000,000 euro die nodig is voor de gehele missie. Ook zijn er op dit moment nog maar 2 bedrijven die serieus met Mars One praten over het project (Lockheed Martin en SSTL), en zij doen enkel een studie naar de haalbaarheid van een lander. Dat wil dus nog helemaal niet zeggen dat de bedrijven aan zo’n lander werken. Andere bedrijven, zoals SpaceX (dat Mars One wil gebruiken voor zijn raket, de Falcon Heavy) geven aan niet met Mars One in gesprek te zijn, laat staan dat zij iets ontwikkelen voor het bedrijf.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.