20140527-183447-66887626.jpg

Posted On May 26, 2014 By In Ruimtevaart And 7698 Views

Vertraging van Europese bijdrage aan Orion-capsule opgelost

De bouw van de Europese bijdrage aan Amerika’s nieuwe bemande ruimtecapsule, de Orion, loopt bijna weer op schema. ESA laat weten dat de ontstane vertraging nagenoeg is goedgemaakt en dat de capsule volgens schema moet vliegen in 2017.

Dat maakte ESA-baas Jean Jacques Dordain bekend tijdens een luchtvaartshow in Berlijn. Volgens Dordain is de deadline nog steeds “een uitdaging”, maar de Fransoos heeft er alle vertrouwen in dat ESA niet tegen verdere problemen oploopt.

Geen overuren

In ieder geval ligt de bouw van de capsule weer op schema, zodat de bedrijven die het ruimteschip onder contract van ESA bouwen geen overuren meer hoeven te draaien.

Het belangrijkste probleem waar de module mee kampte was het gewicht, maar dat is nu opgelost. 

Nieuwe bemande capsule

Amerika bouwt momenteel hard aan de Orion Multipurpose Crew Vehicle (OMCV), een capsule voor vracht en bemanning die wordt gelanceerd met Amerika’s nog te bouwen raket, het Space Launch System (SLS).

ATV

Europa bouwt de aandrijving voor de Orion, het gedeelte waarmee de capsule zich door de ruimte beweegt. De techniek daarvoor is gebaseerd op die van Europa’s eigen vrachtschip, de ATV. Er zijn 4 van zulke Automated Transfer Vehicles gebouwd die vracht naar het ISS bracht. Een vijfde ATV moet in juli gelanceerd worden.

Compensatiesamenwerking

Dat Europa samenwerkt met Amerika, heeft te maken met het verlengen van de levensduur van het International Space Station. Aanvankelijk zou dat maar tot 2017 operationeel blijven, en de 5 ATV-bevoorradingsschepen waren ESA’s bijdrage aan het ruimtestation tot die tijd. Toen de ISS-partners (met Amerika en Rusland voorop) in december 2012 besloten het station te blijven gebruiken tot in ieder geval 2020, moest ESA op een andere manier bijdragen aan de ontwikkeling en operatie van het ISS. Dat gebeurt door middel van deze deal.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.