20140523-183705-67025885.jpg

Posted On May 23, 2014 By In Ruimtevaart And 27621 Views

SpaceX vindt water in Dragon-capsule

Ingenieurs van SpaceX hebben een onaangenaam probleem ontdekt: in de vorige week teruggekomen Dragon-capsule zit een behoorlijke hoeveelheid water. Het vrachtschip verliet aafgelopen dinsdag het International Space Station, en landde vol afval, oude kleding, en wetenschappelijke instrumenten in de Atlantische Oceaan.

De ontdekking van het water in de capsule doet vermoeden dat de Dragon-capsule niet helemaal waterdicht is, al wordt daarover een slag om de arm gehouden. Fabrikant SpaceX gaf ook toe dat er al vaker water in de capsule is gevonden. 

Water van bijna verdronken astronaut

Destijds ging het bedrijf er vanuit dat dat kwam van het ruimtepak dat Luca Parmitano droeg tijdens een ruimtewandeling in juli 2013. Toen verdronk de Italiaanse astronaut bijna vanwege een lek in zijn ruimtepak. Het water uit dat pak werd opgevangen en terug naar aarde gebracht voor onderzoek.

Oceaanwater

Nu blijkt echter dat het water in de Dragon-capsule ergens anders vandaan komt – vermoedelijk uit de oceaan. De Dragon landt met parachutes in de Atlantische Oceaan, waarna de capsule wordt teruggebracht naar het land. Op dit moment is de Dragon het enige vrachtschip dat vracht ook mee terug kan nemen naar aarde; andere vrachtschepen branden op in de atmosfeer.

Toekomstproblemen

Als de Dragon echt niet volledig waterdicht blijkt te zijn, kan dat problemen opleveren voor toekomstige missies. Het commerciële SpaceX heeft een miljardencontract met NASA om 12 bevoorradingsmissies naar het ISS te vliegen. Daarbij behoort ook het terugbrengen van experimenten voor nadere bestudering. Sommige van die experimenten kunnen worden beïnvloed worden door (zee)water.

Bemande capsule

Daarnaast kan het problemen opleveren voor de toekomstplannen van SpaceX. Dat is namelijk bezig de Dragon-capsule om te bouwen tot een bemand ruimteschip, waarmee het bedrijf in 2017 astronauten naar het ruimtestation wil lanceren. Met een bemanning aan boord is een waterdoorlatende capsule op z’n zachts gezegd onpraktisch.

‘Niet speculeren’

SpaceX wilde nog geen reactie geven op de ontdekking. Het enige wat het bedrijf kwijt wil is dat het nog te vroeg is voor speculatie, en dat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar het voorval.

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. WhatHappening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Great job.

Leave a Reply

Your email address will not be published.