20140523-180850-65330119.jpg

Posted On May 23, 2014 By In Foto, Ruimtevaart And 19851 Views

FOTO: Maansonde fotografeert Apollo 11-landingsplaats

De LRO-maansonde heeft een zeer duidelijke foto gemaakt van de landingsplaats van Apollo 11, de eerste missie die mensen op de maan zette. Op de foto’s van de Lunar Reconaissance Orbiter zijn duidelijke sporen te zien van de maanlander, en enkele experimenten die Neil Armstrong en Buzz Aldrin tijdens hun legendarische missie achterlieten.

De foto’s werden gemaakt vanaf zo’n 24 kilometer boven het oppervlak van de maan. De Lunar Reconaissance Orbiter draait om de maan heen om het oppervlak ervan te bestuderen, maar schiet bij tijd en wijlen ook dit soort prachtige plaatjes.

20140523-180655-65215929.jpg

Voetstappen

Het gaat om een extreem gedetailleerde foto van de Mare Tranquillitatis, of de Zee van Tranquiliteit, de landingsplaats van de Apollo 11-missie op 21 juli 1969.  Zelfs de voetsporen van Armstrong en Aldrin zijn te zien als zwarte strepen rondom de Lunar Module, het voertuig waarmee de twee astronauten destijds neerkwamen. 

Experimenten

Ook zijn er nog enkele overblijfselen te zien van experimenten die het tweetal uitvoerden, zoals het deksel van de Laser Retroflector, een grote spiegel waarmee via een laser accurate metingen konden worden gedaan van de afstand tot de maan. 

Kleine wereld

Het valt vooral op hoe klein de omgeving is waar Armstrong en Aldrin konden lopen. Tijdens de slechts 2,5 uur dat de twee buiten hun ruimteschip waren, werden er vooral veel experimenten uitgevoerd en was er weinig tijd om de toerist uit te hangen. Dat gebeurde later wel, tijdens de Apollo 12- en 14-missies. Tijdens Apollo 15, 16 en 17 hadden de astronauten zelfs de beschikking over een maanauto waarmee grotere afstonden konden worden afgelegd.

Tags : , , , , , , ,

About

3 Responses

 1. It is no wonder that they have Koi ponds at their homes
  as often as we have dogs and cats in our homes. This progress in design concept is changing how we treat our living
  spaces. The direction of water flow with respect to the lens – In short, the best shutter speed varies from
  one waterfall to another.

 2. It’s going to be ending of mine day, except before end I am reading this impressive paragraph
  to improve my experience.

 3. Future Struggle additionally engages the annoying and mindbending currency-transformation type that numerous free”
  mobile games that are other create on the crowd: develop a mindboggling selection of values that are interchangeable, and
  allow participants meticulously find out
  what direction to go together with the clutter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.