20140523-174249-63769816.jpg

Posted On May 22, 2014 By In Ruimtevaart And 15956 Views

Amateur-astronomen brengen 30 jaar oud ruimteschip tot leven

NASA laat een stel amateurwetenschappers een 35 jaar oude ruimtesonde weer tot leven wekken. Het Amerikaanse ruimteagentschap geeft daarmee toe aan een populaire crowdfunding-campagne, waarbij deelnemers de oude ISEE-3-sonde weer actief willen maken.

ISEE-3 hangt momenteel in een baan om de zon. Dat gebeurt vaker met ruimteschepen die niet meer werken of aan het einde van hun missie zijn.

Permanente aardbaan

Een groep amateur-astronomen wilde echter hulp van NASA om de sonde weer actief te maken. Daarvoor willen ze het apparaat uit zijn huidige baan halen en naar Lagrange-punt 1 brengen. Dat is een permanente positie waar de aantrekkingskracht van de zon en de aarde beide evenveel kracht uitoefenen op de sonde, zodat die permanent op dezelfde plaats blijft.

Publieksactie

Als de sonde op LP-1 staat, willen de astronomen de instrumenten van de sonde weer aanzetten, en de missie voortzetten zoals die ooit bedoeld was.
      Dat moet gebeuren met publiek opgehaald geld. De groep enthousiastelingen begonnen daarvoor een publieksactie om geld op te halen.

Medewerking van NASA

Ook moest het project medewerking krijgen van NASA. Het Amerikaanse ruimteagentschap besloot daarop een contract af te sluiten met de amateurgroep, waarin zij toegang kregen tot de broncode voor de instrumenten, en andere informatie die nodig was om de sonde weer aan de gang te krijgen.

Oorspronkelijke missie

De International Sun-Earth Explorer-3 (ISEE-3) werd gelanceerd in 1978 om onder andere zonnewind te bestuderen. Na 3 jaar was die missie voltooid, maar functioneerde ISEE-3 nog steeds. Daarop besloot NASA de sonde nog verder te sturen naar 2 kometen om daar ander onderzoek uit te voeren.

Nadat ook dat onderzoek werd voltooid, werd ISEE-3 in een baan om de zon gebracht. Daar zou de sonde tot het einde der dagen moeten verblijven, aangezien NASA er geen verdere plannen mee heeft.

Tags : , , , , ,

About

One Response

  1. Hello, I love your post ! It’s crazy ! Go to my website : http://www.neofic.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published.