20140530-142206-51726065.jpg

Posted On May 30, 2014 By In Ruimtevaart And 9627 Views

SpaceX presenteert bemande ruimtecapsule Dragon V2

Dit is ’em dan: de eerste, bemande ruimtecapsule van SpaceX. CEO Elon Musk presenteerde de aangepaste Dragon, de V2, die in 2017 voor het eerst astronauten naar de ruimte moet kunnen brengen.

De nieuwe capsule kan tot 7 astronauten tegelijk de ruimte in brengen. Het ruimteschip kan daarmee bemanningen naar bijvoorbeeld het International Space Station brengen. 

Terugkeer

De Dragon V2 is een geüpgrade versie van de robotische Dragon-capsule. Op dit moment is dat het enige ruimteschip ter wereld dat niet alleen vracht naar het ISS kan brengen, maar ook intact terug kan keren naar aarde. Andere vrachtschepen, zoals de Russische Progress, de Europese ATV, en de Japanse HTV, branden bij terugkeer allemaal op in de atmosfeer.
      Ook andere commerciële schepen, zoals de Cygnus van het bedrijf Orbital Sciences, kunnen wel vracht brengen maar niet mee terugnemen.

Precisie van helikopter

Vooral dat terugkeren naar de aarde wordt revolutionair. Waar de oude Dragon nog in de Atlantische Oceaan neerplofte, kan de nieuwe V2 op het land neerkomen “met de precisie van een helikoper”, aldus Musk. Om dat voor elkaar te krijgen is het bedrijf al langer bezig een nieuw landingsproces te implementeren.

Daarvoor wordt gebruik gemaakt van SpaceX zelfontworpen ‘SuperDraco’-aandrijvingen. Die aandrijving moet de capsule beter kunnen bijsturen bij de landing, maar ook in de lucht voor het geval er iets mis gaat tijdens de lancering. 

Autonome koppeling

In tegenstelling tot de oude Dragon, die aan het ISS moet worden gekoppeld met behulp van de robotische CanadArm2, kan de V2 volledig autonoom aan het station koppelen.

20140530-142415-51855889.jpg

Toekomst van de ruimtevaart

Volgens Musk is de nieuwe Dragon de toekomst van de ruimtevaart. De multimiljardair, die SpaceX in 2002 oprichtte, is vooral erg gebrand op het ontwikkelen van herbruikbare rakettechnologie. Naast een herbruikbare capsule ontwikkelt het bedrijf ook een raket waarvan de eerste trap weer terug moet keren naar aarde om daar nog een keer gebruikt te worden. “Zolang we grote delen van raketten weg blijven gooien, zullen we nooit goede toegang krijgen tot de ruimte”, zei Musk tijdens de presentatie.

Contract

SpaceX is één van de weinige commerciële bedrijven die onder contract van NASA van en naar het International Space Station vliegt. Het bedrijf lanceert daarnaast satellieten voor bedrijven, en doet dat voor een extreem lage prijs.
      Het bedrijf mag 12 vrachten naar het ISS brengen, waarvan het momenteel al 3 vluchten (en een testvlucht) heeft uitgevoerd.

Bemande capsule

Sinds de Amerika de spaceshuttles uit de roulatie nam, heeft het land geen manier meer om astronauten de ruimte in te sturen. Daarvoor is het land nog steeds afhankelijk van Rusland, maar die relatie is sinds de Oekraïne-crisis nogal bekoeld. NASA heeft daarom het Commercial Crew Program opgezet, waarbij bedrijven bemande capsules mogen bouwen voor het ruimteagentschap. Ook bedrijven als Orbital Sciences en Boeing werken aan zo’n capsule.

De Dragon V2 moet in 2017 door de keuring komen en de eerste testvluchten maken.

Tags : , , , ,

About

4 Responses

 1. I am no longer certain where you are getting your information,
  but great topic. I must spend a while studying much
  more or working out more. Thanks for magnificent info I used to be
  looking for this info for my mission.

 2. I walked into this weapon class thinking I was merely
  going to undergo the activities and also get approved for
  having paid my fee.

 3. Rijschool Karreman begeleid je op een rustige en deskundige wijze richting het behalen van je rijbewijs.

 4. It’s going to be end of mine day, except before ending I am reading this fantastic paragraph to improve my know-how.

Leave a Reply

Your email address will not be published.