BogneqqIIAETBoY

Posted On May 28, 2014 By In Ruimtevaart And 10301 Views

LIVE: Astronauten lanceren naar ISS op ‘Blue Dot’-missie

3 astronauten worden vanavond gelanceerd naar het International Space Station. De Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst, NASA-astronaute Reid Wiseman en de Rus Maxim Suraev zullen 6 maanden lang deel uitmaken van Expeditie 40. De lancering is hier live mee te kijken.

De lancering vindt plaats om 21.56 Nederlandse tijd, vanaf het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan. Daar werd de Soyuz-raket waarmee het drietal de ruimte in geschoten wordt vanmiddag volgetankt.

Na de lancering zijn de astronauten ongeveer 6 uur onderweg naar het ISS, waar ze ergens rond 4 uur morgenvroeg zullen aankoppelen.

De missie heet ‘Blue Dot’, een verwijzing naar een bekende foto van de aarde die gemaakt werd door de Saturnus-sonde Cassini. Meer uitleg over de naam is te vinden op de site van ESA

Online volgen

Voor wie de hele missie van het drietal wil volgen, schrijft Gerst bijzonder vermakelijke blog op de site van ESA. Bovendien is hij te volgen op Twitter, evenals zijn collega Reid Wiseman

Soyuz-defect

De astronauten sluiten zich aan bij de drie astronauten die momenteel al in het ruimtestation zitten: Alexander Skvortsov, Oleg Artemyev, en Steve Swanson, die in maart naar het station afreisden. Die vlucht ging niet helemaal soepel, toen bleek dat het drietal 3 dagen onderweg was vanwege een defect aan hun Soyuz-capsule.

Tags : , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.