20131130-182807.jpg

Posted On November 30, 2013 By In Ruimtevaart And 60747 Views

Rusland en Kazachstan ruziën over raket-ramp

20131130-182807.jpg

Rusland en Kazachstan worden het niet eens over wie de natuurschade moet vergoeden na een mislukte lancering, afgelopen juli. Toen ontplofte een Russische raket vlak na de lancering, waardoor er schade ontstond aan het milieu.

De Proton M-raket had 3 Russische GLONASS-satellieten aan boord, maar de raket explodeerde een paar seconden na de lancering. Onderzoekers wijten de problemen aan verkeerd geïnstalleerde snelheids- en hoogtemeters.

Onenigheid
De raket kwam neer op de steppes van Kazachstan. Door de gelekte brandstof van de raket, ontstond veel ecologische schade aan het milieu. De twee landen kunnen het er niet over eens worden wie de schade moet betalen.

Kazachstan wil 89 miljoen euro van Rusland hebben voor het opruimen van de rotzooi, maar Rusland weigert dat te betalen. Het land laat eerst onderzoeken of de schade wel zo groot is, zegt Sergey Gorbunox van Roscosmos.

“Volgens onze eerste berekeningen is de schade nooit helemaal zo groot. Dat kan simpelweg niet. We vinden het heel erg dat er schade aan de natuur is ontstaan en Roscosmos heeft toegezegd mee te helpen aan een oplossing, zowel financieel als met andere  middelen. Maar niet zo veel.”

Geleende basis
In juli lanceerde Rusland de Proton-raket vanaf Baikonur. Die lanceerbasis ligt in Kazachstan, en was in het vroege Soviet Unie-tijdperk de belangrijkste basis van de Russen. Na het uiteenvallen van de Soviet-Unie bleef Rusland de basis gebruiken. Het land betaalt daar een flink bedrag per lancering voor.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.