image

Posted On November 29, 2013 By In Ruimtevaart And 4894 Views

NASA laat studententeams zaadjes naar de maan sturen

image

NASA wil binnenkort plantenzaadjes naar de maan sturen als experiment. Het plan valt onder de Google Lunar X Prize, die uiteindelijk een nieuwe maanindustrie moet gaan opbouwen.

Daarmee is het dus helemaal niet zeker of de planten de maan ooit bereiken, want de Google Lunar X Prize (GLXP) is slechts een aanmoedigingsprijs voor bedrijven en studententeams om naar de maan te gaan. Teams worden gestimuleerd op een of andere manier de maan te bereiken met een raket of sonde, en hoe ze dat doen mogen ze zelf invullen.
        Nu is het best lastig om naar de maan te gaan, dus of dat ooit gaat lukken is maar de vraag.

Mini-habitats
Mocht een van de teams het toch ooit voor elkaar krijgen, dan heeft NASA alvast de zaadjes als payload. Daarvoor staan enkele mini-habitats klaar, elk ter grootte van een koffiebus. Daarin zitten de zaadjes, die op filtreerpapier worden gelegd. Daar moeten ze gedurende een paar dag tot ontkieming komen. Alles wordt gefilmd door camera’s.

NASA is al langer geinteresseerd in planten verbouwen op de maan. Als de planten daar goed kunnen groeien, kan dat gunstig zijn voor eventuele toekomstige bemande missies. Ook zou het een goed teken zijn voor langdurig verblijf op de maan.

Goedkope oplossing
Om nou een speciale missie voor zo’n experiment op te starten gaat het geldnoodlijdende NASA echter wat te ver, dus de Google Lunar X Prize is dan een handig, en vooral goedkoop, vervoersmiddel. 

Zoals het er nu uit ziet, lanceren de eerste raketten via de GLXP in 2015 al omhoog. Of het echter zo ver komt, is maar sterk de vraag. De 300,000 kilometer naar de maan is namelijk lastiger te overbruggen dan de bedenkers van Google geloven. Er is een reden waarom er nog maar 2 landen zijn die ooit iets op de maan hebben neergezet…

Tags : ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.