20140628-101202-36722227.jpg

Posted On June 28, 2014 By In Ruimtevaart And 10340 Views

Nederlandse ondernemer wil voetballers naar de ruimte sturen

Mocht het Nederlands elftal het dit jaar in Brazilië tot wereldkampioen schoppen, dan stuurt het Nederlandse Space Exploration Corporation (SXC) onze jongens de ruimte in. Ondernemer Michiel Mol van het bedrijf XCOR heeft toegezegd dat de voetballers bij het kampioenschap een sub-orbitale vlucht met een Lynx mogen maken.

Dat SXC op dit moment nog helemaal niet naar de ruimte kan, wordt daarbij gemakshalve achterwege gelaten. Als alles meezit, maakt het kleine Lynx-ruimtevliegtuigje van SXC eind deze zomer zijn eerste testvluchten, en gaan de eerste passagiersvluchten begin 2016 omhoog. Als het niet meezit, zoals bij vergelijkbare ondernemingen zoals Virgin Galactic, kunnen toeristische ruimtereisjes nog jaren op zich laten wachten.

Buitenaardse prestatie

Toch is SXC-oprichter Michiel Mol overtuigd dat hij het reisje straks aan onze jongens kan aanbieden.

      “Als wij wereldkampioen worden, worden die jongens onze gasten. Tegenover zo’n buitenaardse prestatie staat een buitenaardse beloning.”

Failure to launch?

Space eXploration Corporation is een Nederlandse onderneming die straks korte ruimtevluchtjes wil aanbieden met de Lynx, een sub-orbitaal ruimteschip dat gebouwd wordt door het Amerikaanse XCOR. Met de Lynx worden potentiële astronauten naar een hoogte van 103 kilometer gebracht, waar zij 5 minuten gewichtloos zijn. Na afloop mogen zij zichzelf officieel astronaut noemen.

De komst van dit soort ‘goedkope’ (een ticket bij SXC kost 75,000 euro) ruimtereisjes wordt al decennia voorspeld, maar zelfs de bekendste speler in de markt, Virgin Galactic, krijgt de ruimteschepen maar niet van de grond. Of het SXC en XCOR wel gaat lukken, is maar sterk de vraag. Tot nu toe zijn er bij SXC 250 tickets verkocht.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.