20140630-075927-28767982.jpg

Posted On June 30, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 7167 Views

India lanceert PSLV-raket met aardobservatiesatelliet

Een Indiase PSLV-raket heeft deze ochtend een aardobservatiesatelliet de ruimte in gebracht. De Polar Satellite Launch vehicle steeg om 07.22 Nederlandse tijd op vanaf de Satish Dhawan-lanceerbasis met de SPOT-7 aan boord.

Aardbeelden

De SPOT-7 is een aardobseratiesatelliet, gebouwd door Airbus Defense and Space, in opdracht van SPOT Image. De satelliet gaat voor dat bedrijf beelden van hoge resolutie van de aarde maken, die SPOT Image doorverkoopt aan bedrijven en overheden.

Cube-sats

Naast de aardobservatiesatelliet nam de PSLV ook nog 4 keinere satellieten mee naar boven, uit Duitsland, Canada en Singapore. Duitsland had de AISat (Automatic Identification System) aa boord voor het volgen van schepen over de wereld. Van Canada gingen  de CanX-4 en CanX-5 omhoog, die vooral bedoeld zijn voor het testen van vluchtmanouvres voor toekomstige navigatiesystemen. Tot slot had ook Singapore een satelliet meegestuurd; de VELOX-1 is een demonstratiesatelliet die communicatie met andere satellieten mogelijk moet maken.

Rare move

De Polar Satellite Launch Vehicle is India’s eigen draagraket, die in een polaire orbit terecht komt. Daarvoor moet de raket na de lancering een ongewone maneouvre doen door midden in de vlucht nog een extra boost te geven. Dat gaat ten koste van brandstof en daarmee het bereik van de raket, maar het is noodzaak wanneer vanaf Satish Dhawan wordt gelanceerd. Alleen op die manier stort de raket niet neer op buureiland Sri Lanka.

Tags : , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.