India heeft voor het eerst een zware satelliet gelanceerd met zijn Geostationary Satellite Launch Vehicle. De raket maakt gebruik van cryogene aandrijving, en maakt India klaar voor een uitgebreider ruimteprogramma.
India lanceerde de GSAT 14-communicatiesatelliet, die 2,050 kilo weegt. De satelliet was de lading van India’s GSLV-raket, de opvolger van de kleinere Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV).
India’s nieuwe raket heeft een cryogene ontbranding, een vorm van aanstuwing die maar weinig landen weten te beheersen. India behoort nu ook in dat zeldzame rijtje, waar alleen Amerika, Rusland, Europa (als ESA), China, en Japan bij horen. Cryogene ontbranding is essentieel voor het lanceren van zware satellieten (>2000 kg) naar GTO. Voorheen was India daarvan afhankelijk van andere landen – en het betaalde daarvoor een flinke prijs.
Groter programma met bemande ruimtevaart
Rusland heeft India de technologie voor cryogene ontbranding decennia lang onthouden, maar met het implementeren van de techniek zegt India klaar te zijn voor een groter ruimtevaartprogramma. Met cryogene aanstuwing kan het land zich nu ook gaan richten op interplanetaire missies (met grotere sondes of zelfs rovers), en bemande ruimtevaart.
Mislukte lanceringen
Het is niet de eerste keer dat het land de raket probeert. De lancering van de GSLV mislukte in 2010 al 2 keer, en in augustus 2013 werd een lancering uitgesteld vanwege een ernstige lekkage in de tweede trap van de raket. Sindsdien is de behuizing van de trap verbeterd met een stevigere legering.
Met deze lancering begeeft India zich nog meer in de ruimtevaartindustrie, zeker na de succesvolle lancering van de Mars-sonde Mangalyaan afgelopen november.
Commerciële markt
Volgens ISRO, het Indian Space Research Office, is het land bijna klaar om de commerciële ruimtevaartmarkt binnen te komen.
“Als de GSLV nog één vlucht heeft gevlogen, is het klaar om commerciële ladingen mee te nemen. India is dan een serieuze speler in de miljardenindustrie van satellieten.”
– K Radhakrishnan, president van ISRO, het Indiase ruimteagentschap
De raket lanceerde vanaf het Satish Dawan Space Center in Andhra Pradesh.
mobilenextvideo.mobi
Can I just say what a comfort to uncover an individual
who actually knows what they are talking about over the internet.
You actually know how to bring a problem to light and make it important.
More and more people have to look at this and
understand this side of the story. I can’t believe you are not more
popular since you most certainly have the gift.