20140105-230129.jpg

Posted On January 5, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 6533 Views

Ex-chef NASA: “Stop met belangrijke missies”

Voormalig vice-directeur van NASA, Lori Garver, vindt dat NASA moet stoppen met belangrijke projecten als een nieuwe raket en een toekomstige nieuwe marsmissie.

Garver doelde specifiek op de ontwikkeling van het Space Launch System (SLS), de nieuwe raket die NASA in 2017 wil laten vliegen, en op een nieuwe (onbemande) marsmissie in 2020. Beide programma’s zijn vlaggenschipmissies voor het Amerikaanse ruimteagentschap.

Niet efficient genoeg
Volgens Garver besteedt NASA haar budget niet efficient genoeg, en geeft de Amerikaanse regering in het algemeen al te weinig geld aan het agentschap. Ze deed haar uitspraken in ‘The Dianne Rehm Show’, een praatprogramma op de Amerikaanse radio. 
      Garver was sinds mei 2009 vice-directeur van NASA, maar verliet die positie in september vorig jaar.

Budget niet te klein
Garver is het niet eens met de veelgehoorde kritiek dat NASA een te klein budget heeft.

      “Ik denk niet dat dat het probleem is. NASA heeft met haar budget van 17 miljard dollar (12,5 miljard euro) een geweldig ruimtevaartprogramma. NASA moet alleen vernieuwender worden, weer terug naar de tijd van de maanlandingen met spannende innovatie, zodat we de bevolking, en daarmee de regering en het budget ook terug krijgen.'”

Oude technologie
Garver hekelt vooral het gebruik van oude technologie.

      “NASA bouwt op dit moment een raket onder specifieke opdracht van de regering. De motoren van de SLS zijn dezelfde als de Space Shuttle-motoren die in de jaren ’70 zijn ontworpen. Willen we werkelijk naar Mars toe met 40 jaar oude technologie?”

Curiosity-kopie
Ook over een toekomstige marsmissie was Garver niet te spreken. NASA kondigde vorig jaar aan in 2020 een nieuwe rover naar Mars te sturen.

      “Ik zou de Curiosity-missie niet herhalen. Ik denk dat we dat geld beter kunnen besteden aan interplanetair onderzoek. Waarom geen missie naar Jupiter-maan Europa? Of laten we dan op z’n minst op een creatievere en innovatievere manier teruggaan, zodat we betere technologische doorbraken kunnen stimuleren.”

De toekomstige marsmissie kreeg vorig jaar al kritiek van wetenschappers, die vinden dat Amerika zich te veel focust op Mars en te weinig op andere delen van ons zonnestelsel. Volgens Garver moet NASA haar aandacht beter verdelen over andere delen van het zonnestelsel.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.