Mars_Orbiter_Mission

Posted On November 5, 2013 By In Ruimtevaart And 9285 Views

UPDATE: Historische Indische marsmissie succesvol gelanceerd

Mars_Orbiter_Mission

India maakt zich op voor haar eerste eigen marsmissie. Eerder werd de Mangalyaan-missie al uitgesteld vanwege slecht weer, maar nu probeert het land opnieuw een sonde naar Mars te sturen. Een historische missie, waar ook veel kritiek op komt.

UPDATE: De lancering is goed verlopen. Mission control noemt het een “lancering volgens het boekje”. 44 minuten na de lancering separeerde de sonde van de raket, waarna hij veilig in een baan om de aarde kwam. De komende 3 weken voert de sonde enkele technische handelingen uit als voorbereidende test voor de lange reis naar Mars. Enkele honderden toeschouwers volgden de lancering van een afstand, en nog eens “miljoenen” mensen bekeken de lancering live op tv of internet.
Op 24 september 2014 moet de sonde bij Mars aankomen, en hopelijk in een baan om de planeet komen.


Bekijk hier de lancering van de Mangalyaan-sonde

Het gaat om een mars-sonde die in een baan om de rode planeet moet draaien. De sonde heet Mars Orbiter Mission (MOM), of ook wel Mangalyaan. De sonde wordt gelanceerd aan boord van de Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), India’s zelfontworpen viertrapsraket.
De missie is een vervolg van India’s eerder missie naar de maan in 2008. Toen lanceerde het land de Chandrayaan-1, die 10 maanden in een baan om de baan vloog.

Geen methaan
Het imago van de missie liep vorige maand een flinke deuk op toen marsrover Curiosity ontdekte dat er geen methaan op Mars te vinden was. Het vinden van methaan, één van de bouwstenen van leven, was een belangrijk doel voor de Magylaan-sonde.
Toch liet het Indische ruimtevaartagentschap zich niet uit het veld slaan.

“Het is jammer dat er geen methaan op Mars is gevonden, maar dat is slechts op één plaats gebeurd. Onze sonde zal de hele Martiaanse atmosfeer gaan onderzoeken. Daarnaast zijn er naast methaan nog vele andere bouwstenen voor leven denkbaar.”
– De directeur van het Indian Space Research Organization

Als de lancering lukt, wordt India het zesde land dat een Marslander lanceert. Naast Amerika, Rusland en Europa probeerde ook China en Japan dat recent – maar van die laatste twee mislukten de pogingen een voorwerp in de Martiaanse atmosfeer te brengen. Amerika is het enige land ter wereld dat ook echt landers op Mars wist te zetten, en zelfs dat ging lang niet altijd goed. Meer dan de helft van alle missies naar Mars is mislukt.
Als India toch succesvol blijkt, heeft het land een grote voorsprong in de “Aziatische ruimterace”. Die term begint steeds vaker de kop op te steken nu China, Japan, en India flinke stappen zetten om de ruimte in te gaan.

Kritiek
Toch is er ook kritiek op de Indische marsmissie. Niet in de minste plaats gaat het daarbij om de kosten: de missie kost naar schatting 54 miljoen euro. Dat valt veel, vooral arme, Indiërs verkeerd. Volgens hen valt een missie naar Mars, die maar weinig geld oplevert, niet te verantwoorden.
Maar op een totale bevolking van 1,2 miljard zijn de kosten van de missie maar een schijntje – slechts “een paar cent per inwoner”, volgens experts. Bovendien kan de kennis op de lange termijn veel waard zijn. Wanneer het land succesvol kan lanceren, kunnen ook milieu- en weersatellieten naar de ruimte worden gestuurd. Dat kan in India levens redden – denk aan het tijdig waarschuwen bij tsunami’s of zware regenval.

Of het India zal lukken een sonde rond Mars in omloop te brengen, weten we pas over een tijdje. Mangalyaan zal pas 1 december uit haar baan om de aarde loskomen. Daarna duurt het zo’n 9 maanden voor de sonde de rode planeet bereikt. We houden u op de hoogte.

Tags : , , , ,

About

2 Responses

  1. Di tanto in tanto, papà sarebbe uscire il suo mandolino e giocare per la famiglia. Noi tre figli: Trisha, Monte e io, George Jr., sarebbero spesso cantare insieme. Canzoni come il Tennessee Waltz, Harbor Lights e nel periodo natalizio, la ben nota interpretazione di Silver Bells. “Silver Bells, Silver Bells, il suo tempo di Natale in città” suonava in tutta la casa. Uno degli inni preferiti di papà era “The Old Rugged Cross”. Abbiamo imparato le parole dell’inno, quando eravamo molto giovani, e sarebbe cantare con papà quando avrebbe suonare e cantare. Un’altra canzone che è stata spesso condiviso nella nostra casa era una canzone che ha accompagnato la serie Walt Disney: Davy Crockett. Papà aveva solo per sentire la canzone due volte prima ha imparato abbastanza bene per giocare. “Davey, Davy Crockett, Re della Wild Frontier” era una canzone preferita per la famiglia. Sapeva che abbiamo apprezzato la canzone e il programma e spesso uscire il mandolino dopo che il programma era finito. Non potrei mai superare come potesse suonare le canzoni così bene dopo solo aver sentito un paio di volte.
    golden scarpe http://www.photoevolution.it/

  2. le risque le plus faible pour faire des erreurs
    parajumpers http://parajumperspascher.shop-enligne.fr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.