20140108-155002.jpg

Posted On January 8, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 12994 Views

INTERNATIONAL SPACE STATION MAG LANGER DOOR

Het International Space Station mag ook ná 2020 doorgaan. Het Witte Huis heeft officieel toestemming gegeven voor verlenging van het programma tot in ieder geval 2024. Dat meldt NASA, naar aanleiding van geruchten die eerder rondgingen.

Eerder vandaag gingen al geruchten over het voortzetten van het programma, nadat de Amerikaanse krant ‘de Orlando Sentinel’ documenten had weten te bemachtigen die dat zouden bevestigen.

Het International Space Station zou eigenlijk in 2020 worden afgebroken en naar de aarde terugvallen, maar NASA heeft altijd aangegeven langer door te willen met het station.

Dit besluit volgt na jaren van druk vanuit de top van NASA om het station langer operationeel te houden. Het ruimteagentschap vecht al jaren voor continuatie van het ISS, omdat het station wordt gezien als een belangrijke opstap naar verdere ruimtereizen, bijvoorbeeld naar de maan of naar Mars.

Nog niet de volle potentie
Daarnaast redeneert NASA dat de volledige potentie van het station nog tot uiting moet komen. Volgens NASA zijn de 4 extra jaren cruciaal voor belangrijk, langlopend onderzoek.
      Het ISS-programma krijgt vaak kritiek, omdat de wetenschappelijke waarde ervan tegen bleek te vallen. Volgens NASA komt dat omdat het programma meer tijd nodig heeft.
Tijdens de eerste jaren dat het station bestond werd er nog maar weinig wetenschap bedreven – tot 2008 was dat slechts zo’n 3 uur per dag. Vandaag de dag is dat gemiddeld 50 uur in totaal per dag.

Niet meteen zeker
De beslissing betekent overigens niet meteen dát het ISS ook langer in de lucht blijft. NASA zal die keuze zelf moeten maken, maar vanwege de grote bezuinigingen van het ruimteagentschap is het lang niet zeker of het programma wel door kán gaan. NASA werkt momenteel ook nog aan een nieuwe raket en capsule (het SLS/Orion-programma) en een nieuwe missie naar Mars, die allemaal rond 2020 klaar moeten zijn.

Er bestaat dus een redelijke kans dat NASA moeilijke keuzes moet gaan maken, als het alle programma’s draaiende wil houden.

Amerika is niet het enige land dat door wil gaan met het ISS. Ook Rusland deed al onderzoek naar hun eigen modules, en concludeerden dat die zeker nog tot 2028 mee konden.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.