De lancering van een Antares-raket die vanavond plaats zou vinden, is uitgesteld vanwege heftige zonneactiviteit. Dat meldt Orbital Sciences, dat de raket bouwde.
UPDATE 2: De lancering is succesvol. De raket steeg om 19.07 Nederlandse tijd op. De eerste trap separeerde na 12 minuten, de tweede trap volgde 4 minuten later. Inmiddels is de payload separation ook succesvol.
De Cygnus-capsule, met aan boord 1465,69 kilo aan lading, is inmiddels op weg naar het ISS. Het vrachtschip koppelt daar zondag aan. Ook de aankoppeling is op deze pagina live te volgen.
UPDATE:De lancering van de Antares vindt vandaag (9 januari) om 19.07 (Nederlandse tijd) plaats. De lancering is hieronder live te volgen:
De Antares-raket zou vanavond om 19.10 (Nederlandse tijd) lanceren vanaf NASA Wallops. De raket zou een Cygnus-vrachtschip naar het International Space Station moeten brengen, met aan boord voedsel en water, kleding, en wetenschappelijke experimenten.
Gevaarlijke straling
De experts bij Orbital Sciences besloten vanmiddag de lancering uit te stellen. Momenteel is er extreem veel zonneactiviteit, waaronder grote zonnevlammen. De straling die daarbij vrijkomt, kan volgens het team gevaarlijk zijn voor de raket.
In overleg met NASA en andere experts op het gebied van ruimteweer is besloten de lancering uit te stellen, tot bekend is wat het effect van de straling is op de raket.
Als het mogelijk is de raket morgen te lanceren, zal de lanceertijd weer hetzelfde zijn (19.10 Nederlandse tijd). Het Cygnus-vrachtschip koppelt dan op 12 januari aan het ISS aan.
Mierenkolonie
Bij de wetenschappelijke experimenten zit onder andere een mierenkolonie. Het Commercial Generic Bioprocessing Apparatus Space Insert-programma (CSI-06), ook wel Ants in Space genoemd, is een projet waarbij middelbare scholieren het gedrag van mieren in gewichteloosheid te bestuderen.
Tags : Antares, Cygnus, lancering, NASA Wallops, Orbital Sciences