20140107-213111.jpg

Posted On January 7, 2014 By In Ruimtevaart And 7811 Views

Boeing huurt hangar voor geheim ruimtevliegtuig

Boeing gaat een oude Space Shuttle-hangar gebruiken om een supergeheim, militair ruimtevliegtuig te testen.

Het bedrijf meldt dat het Orbiter Processing Facility-1 (OPF-1) gaat gebruiken, de oude hangar voor Space Shuttles op het Kennedy Space Center in Florida. 

Boeing gaat de hangar gebruiken voor testen met het X-37B Orbital Test Vehicle (OTV) van de Amerikaanse luchtmacht.

Kleine Space Shuttle
Er is niet veel bekend van het OTV, behalve dat het een gevleugeld ruimteveer is dat lijkt op een kleinere versie van de Space Shuttle. Zo is de vleugelwijdte van het voertuig slechts 4,5 meter.

Wat het kleine ruimteveer tot nu toe heeft gevlogen blijft een mysterie. De X-37B zou aanvankelijk voor een testvlucht worden losgelaten uit de laadplaats van een Space Shuttle, maar die missie werd geschrapt na de ramp met de Columbia in 2003.

Onbekend project
Het ontwikkelen van de X-37B is een project van het Defense Avanced Research Projects Agency (DARPA), een divisie van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Wat Boeing precies van plan is met de hangar te doen, blijft onbekend. Het gaat om een geheim militair project, dus details zullen vaag blijven. 

      “Het gebruiken van OPF-1 maakt het voor de luchtmacht mogelijk om het nieuwe project te landen, aan te passen en te lanceren.”
      – Boeing, in een persverklaring

Verhuren goede zaak
Het verhuren van een dergelijke faciliteit is een goede economische boost voor Florida, dat ermee honderden extra banen kan creëeren. 
      Sinds het pensioen van de Space Shuttle-vloot staan NASA’s hangars en andere faciliteiten grotendeels leeg. Het ruimteagentschap verhuurt die plekken nu aan bedrijven en industriën, zoals eerder deze maand ook met het oude lanceerplatform gebeurde.

De OPF-1-hangar wordt aan Boeing verhuurd door Space Florida, de ruimtevaartauthoriteit van de Amerikaanse staat. Het is niet het eerste gebouw dat Boeing op deze manier huurt: eerder werd ook een nabijgelegen hangar, Orbiter Processing Facility 3, verhuurd. OPF-3 was de voormalige stalplaats van de Space Shuttle Atlantis, dat in juni 2012 voor het laatst de hangar verliet.
      OPF-3 wordt nu door Boeing gebruikt voor het bouwen en testen van het CST-100-ruimtevaartuig, een experimentele capsule waarmee NASA ooit naar het ISS zou kunnen vliegen.

Tags : , , , , ,

About

One Response

  1. Piękny prrojekt <3 spójny doskonale i olśniewający kącik w celu dziecka… jednakże jak w celu mnie brakuje trochę barwy

Leave a Reply

Your email address will not be published.