20140317-172942.jpg

Posted On March 17, 2014 By In Astronomie And 9542 Views

ASTRONOMEN VINDEN BEWIJS VOOR OERKNAL

Wetenschappers hebben bewijs gevonden van de oerknal. De astronomen vonden lichtdeeltjes die als het ware uit elkaar getrokken werden door zwaartekrachtsgolven, wat de theorie onderschrijft dat het heelal in zeer korte tijd ongelooflijk snel uitdijde.

De zogeheten gravitatiegolven komen naar voren uit data van de BICEP2-telescoop op de Zuidpool. Het bestaan van die golven werd al voorgesteld in Einsteins Algemene Relativiteitstheorie, maar tot nu toe was er nooit bewijs geleverd van het bestaan daarvan. De nieuwe vondst is revolutionair, omdat het bevestigt dat de Big Bang ook werkelijk is gebeurd en dat het gebeurde op het moment waarvan we dat altijd al vermoedden. 

Inflatie

Het universum ontstond 13,8 miljard jaar geleden, toen de ruimte zichzelf “kapot trok” en razendsnel uitdijde. Dat moment van expansie noemen we “inflatie”, en dat gebeurde in miljoensten van seconden. Op dat moment ontstonden ook de eerste protonen en elektronen.

“Golven” in ruimtetijd

Ieder deeltje in ons universum wordt aangetrokken door andere deeltjes – het principe van de zwaartekracht. Daardoor laten lichtdeeltjes elkaar van richting veranderen. Maar “pas” 380,000 jaar na de expansie van het heelal waren er genoeg deeltjes om elkaar van richting te laten veranderen. Vóór die tijd werden lichtdeeltjes omgebogen door andere, gigantische kosmische zwaartekrachten, de golven in ruimtetijd. Door het aantonen dat de oudste lichtdeeltjes die er bestaan zulke enorme schommelingen vertoonden, werd bewezen dat die golven in de ruimtetijd, ofwel gravitatiegolven, bestonden.

Nobelprijs

De ontdekkers zijn erg trots op hun bevindingen, die haast zeker een Nobelprijs waardig zijn. Ze wachtten dan ook een aantal jaar voordat alle bevindingen nog eens nagetrokken waren, om fouten te voorkomen.

      “Het detecteren van deze signalen is het grootste doel in de huidige kosmologie. Wat we hier zien is letterlijk de geboorte van het universum.”
      – John Kovac, astronoom aan de Universiteit van Harvard en mede-ontdekker van de vondst.

Dat de vondst reacties op gaat leveren, lijkt zeker. Het bewijs voor de oerknal wordt waarschijnlijk van alle kanten aangevallen, denken ook de onderzoekers. “Maar dat verwelkomen we, dat is deel van het wetenschappelijke proces,” zegt Kovac.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.