Neil_Armstrong_tas

Posted On February 9, 2015 By In Ruimtevaart And 1753 Views

Tas met geheime maansouvenirs Neil Armstrong gevonden

Neil Armstrong heeft een geheime tas met spullen van de eerste maanlanding mee naar huis genomen. Die is pas onlangs door zijn weduwe ontdekt, en blijkt om onverklaarbare redenen ruim 40 jaar geleden in de kast van ‘s werelds eerste maanlander te hebben gelegen.

In de tas zijn iconische memoranda te vinden, zoals de camera die de historische landing van de Eagle opnam. Ook bevat de tas een zekeringskoord waarmee Armstrong zichzelf vast kon maken aan het ruimteschip bij een eventuele nood-ruimtewandeling, een moersleutel, en een lamp. De spullen zaten in wat nu een McDivitt-tas wordt genoemd. Dat is een soort noodpakket voor technische noodsituaties, vernoemd naar de Apollo 9-astronauten James McDivitt.

Achterover gedrukt

Tassen met zulke spullen moesten eigenlijk op de maan achterblijven. Om gewicht te besparen lieten de astronauten duizenden kilo’s afval achter in het gedeelte van het ruimteschip dat achterbleef op de maan.

(On)bekend

Het is dus niet duidelijk waarom Armstrong besloot deze tas mee terug te nemen naar aarde, al was het wel bekend dát hij dat had gedaan. In de logs van de Apollo 11-missie is duidelijk hoe hij commandomodulepiloot Michael Collins vertelt over de tas.

Souvenir

Ook is niet duidelijk hoe het kan dat Armstrong de spullen zomaar mee naar huis kon nemen, al namen astronauten geregeld souvenirs van hun missies mee naar huis. Vlak na Armstrongs overlijden in 2012 tekende president Obama zelfs een wet, waardoor de astronauten ook juridisch de eigenaren werden van die souvenirs – tot dan toe was dat NASA, en daarmee de Amerikaanse overheid.

Gift

De tas werd gevonden door Armstrongs weduwe Carol. Die vond de tas in 2012 na het overlijden van de iconische ruimteverkenner, en nam contact op met het National Air and Space Museum in Washington. Daar liggen inmiddels een aantal van de artefacten tentoongesteld. De rest volgt later.

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.