Posted On November 17, 2014 By In Uncategorized And 1758 Views

Rusland wil Chinezen in ISS toelaten

Rusland wil Chinese astronauten gaan trainen om naar het International Space Station te vliegen. Ook andersom wil China de Russen graag toegang geven tot hun eigen ruimtestation Tiangong.

Dat zei de hoogste baas van het Russische ruimteagentschap Roscosmos, Oleg Ostapenko, tijdens een symposium in Zhuhai, China.

De twee landen zouden inmiddels met elkaar gesprek om zo’n samenwerking aan te gaan. 

      “China heeft altijd aangegeven interesse te hebben om samen te werken aan elkaars bemande programma. Ik sluit niet uit dat dat betekent dat China toegang krijgt tot het ISS.”

Goedkope training

Rusland zou astronauten relatief goedkoop kunnen trainen in zijn eigen opleidingscentrum in Sterrenstad in Kazachstan. Dat gaat het land ook doen met Iraanse astronauten.

Tiangong

Op hun beurt willen de Chinezen Rusland graag toegang geven tot hun eigen ruimtestation, Tiangong-1 (‘Hemels Paleis’). Wat de Russen precies in het kleine, primitieve station te zoeken hebben is niet helemaal duidelijk – het ISS is immers oneindig veel groter en geavanceerder. Desondanks zou een Russisch bezoek een historische missie zijn, net als de Apollo-Soyuz-missie uit 1972, die definitief het einde van de ruimterace betekende. 

Amerikaans roet in het oriëntaalse eten

Overigens is de kans dat taikonauten het ISS betreden nihil, want dat zullen de Amerikanen niet zonder slag of stoot toestaan. Amerika (dat samen met Rusland 80% van het ISS bezit) heeft een streng militair embargo met China, waarbij het ten strengste verboden is voor de Aziaten om überhaupt met Amerikaanse ruimtevaarttechnologie in contact te komen. Dat handelsembargo gaat zelfs zo ver dat Chinezen niet naar congressen mogen en zelfs niet met de private Virgin-reisjes meemogen.

Spanning

Sinds de Oekraïne-crisis uitbrak staan de Russen op gespannen voet met de Amerikanen. Hoewel beide landen nog graag door willen gaan met het ISS, kijkt Rusland inmiddels verder naar andere partners. China is daar een voorbeeld van, maar ook met India en Iran zijn samenwerkingen mogelijk.

About

Comments are closed.