20140507-174546.jpg

Posted On May 7, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 4904 Views

Rusland gaat Iraanse atronauten trainen

Rusland gaat Iran helpen om het Iranese ruimteprogramma uit te breiden. De landen hebben een overeenkomst gesloten die veelomvattend is. Zo gaat Rusland Iran helpen met zijn aardobversatieprogramma, maar is het ook mogelijk dat toekomstige Iraanse astronauten worden getraind door de Russen.

Dat melden Russische media vandaag. De overeenkomst die de twee landen hebben gesloten is erg ruim, en kan biedt ruimte voor veel mogelijkheden. Er staat opgeschreven dat Rusland waar mogelijk hulp zal bieden aan uitbreiding van het Iraanse ruimteprogramma.

Eigen netwerk

Iran wil zelf voornamelijk werken aan een aardobservatieprogramma. Daarvoor wil het land foto’s kopen die afkomstig zijn van Russische satellieten, maar eventueel wil het land daar in de toekomst zijn eigen satelliet-netwerk voor bouwen. Daarbij kan het land hulp krijgen van Russische bedrijven.

Bemand programma

Iran werkt ook actief aan een bemand ruimtevaartprogramma, al zit het daarbij vooral nog in de testfase. Het land stuurde naar eigen zeggen al meerdere keren een aap de ruimte in, een eerste stap naar het lanceren van astronauten.
      Als Iran uiteindelijk astronauten wil trainen, kan dat volgens de overeenkomst in Sterrenstad, de Russische trainingsgelegenheid waar ook André Kuipers trainde voor zijn ruimtevlucht.

Gespannen situatie

De nieuwe plannen zijn een extra schop tegen het zere been van Amerika. Hun ruimtevaartrelaties met Rusland staan al op scherp sinds de Oekraïne-crisis, en samenwerking met de Amerikaanse aartsvijand zal de Russen niet in dank worden afgenomen.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.