image

Posted On February 27, 2015 By In Ruimtevaart And 2093 Views

Opnieuw water in helm gevonden na ruimtewandeling

Opnieuw is er water aangetroffen in een ruimtepak na afloop van een ruimtewandeling. Astronaut Terry Virts vond een kleine hoeveelheid water in zijn ruimtehelm nadat hij 6,5 uur buiten het ruimtestation reparaties had uitgevoerd. Het water was geen bedreiging, maar het betekent wel dat NASA de veiligheid van astronauten nog steeds niet op orde heeft.

In totaal vond Virts 15 millimeter water in zijn helm – zo weinig dat hij het niet eens merkte tot ná de ruimtewandeling. Die vond afgelopen woensdag plaats: Virts legde toen samen met Butch Wilmore een aantal kabels om het ISS klaar te maken voor wanneer commerciële ruimteschepen gaan vliegen.

Pas bij het uittrekken van zijn ruimtepak merkte Virts de druppels vocht op.Waar die vandaan komen, is nog niet bekend.

Luca Parminato

De hele situatie doet denken aan die van de Italiaanse astronaut Luca Parmitano, die in juli 2013 bijna ‘verdronk’ tijdens een ruimtewandeling. Er begon water in zijn helm te stromen, waarna hij slechts tenauwernood weer naar binnen kon komen.

Schuld

Na onderzoek concludeerde NASA dat er een lek zat in het koelsysteem van het ruimtepak dat Parmitano droeg. Erger nog is dat het ruimteagentschap dat wist voordat het de astronaut op EVA stuurde – een serieuze aantijging voor het agentschap, dat in het verleden al eerder catastrofes als de Challenger- en Apollo 1-rampen had kunnen voorkomen.

Maatregelen

Ondanks dat dit lek niet zo gevaarlijk was als dat van Parmitano, is de situatie ernstig. NASA zegt samen met de astronauten te onderzoeken waar dit water vandaan komt, maar het ruimteagentschap zei vorig jaar wel dat het maatregelen zou nemen om een herhaling te voorkomen. Als blijkt dat die niet voldoende is, heeft NASA heel wat uit te leggen.

Zondag EVA

Overigens weerhoudt de watervondst NASA niet om aanstaande zondag nóg een ruimtewandeling uit te voeren. Dat is de derde in een korte reeks EVA’s die nodig zijn om het station klaar te maken voor commerciële schepen. Critici vinden het onverantwoord dat de ruimtewandeling dit weekend toch doorgaat, maar ja… Dat station moet af, hè?

Tags : , , , , , , , ,

About

Comments are closed.