AMR

Posted On December 18, 2014 By In Astronomie, Politiek, Ruimtevaart And 1840 Views

NASA maakt beslissing over asteroïde-landing pas volgend jaar

NASA maakt pas in 2015 een definitieve beslissing over de controversiële Asteroid Redirect Mission. Het ruimteagentschap zou eigenlijk gisteren bekend maken hoe het die complexe, peperdure en bijna onmogelijke missie voor zich ziet, maar wil nu eerst verder onderzoek doen naar een extra mogelijkheid.

Dat zei NASA-topman Robert Lightfoot gisteren tijdens een persconferentie.

Opties

NASA heeft vaag het plan om ergens midden de jaren 20 op een asteroide te landen. Daarbij zijn er twee opties die het ruimteagentschap nu bestudeert. Bij de eerste optie (de ‘makkelijkste’) wordt een kleine asteroide gezocht met een diameter van minder dan 10 meter. Daar wordt een sonde naartoe gestuurd, die de baan van de asteroide moet veranderen en naar een baan om de maan moet brengen.
      In het tweede scenario wordt ook een sonde naar een asteroide gestuurd, maar dan naar een grotere. Daar moet dan een speciaal gekozen rotsblok worden afgebroken om dát in een baan om de maan te brengen.

Bestuderen

Het plan is om de asteroide beter te kunnen bestuderen als die dichter bij huis is. Vervolgens moet het zelfs gebeuren dat een bemande vlucht naar de asteroide vliegt (aan boord van de nieuwe Orion-capsule die met het Space Launch System wordt gelanceerd), waarna astronauten monsters van de asteroide moeten verzamelen.

NASA neigt naar de tweede optie, omdat daarmee specifieker kan worden uitgekozen welk onderdeel van de asteroide het interessantst is om te bestuderen.

Nadere inspectie

Die tweede optie is echter complexer dan de eerste. Er is namelijk nog geen systeem dat makkelijk een stuk steen op kan tillen van een asteroide. Bovendien is de tweede optie zo’n 70 miljoen euro duurder.

      “We willen nog een paar aspecten van de missie beter bestuderen. Ook willen we bekijken of de hogere kosten te rechtvaardigen zijn, vergeleken met wat de missie wetenschappelijk oplevert.”
      – Robert Lightfoot, vice-directeur van NASA.

Controversiële missie

De asteroïdemissie is controversieel. NASA opperde het idee ooit zelf als mogelijkheid, en dat werd later enthousiast door de Amerikaanse Senaat overgenomen. Toen NASA zich realiseerde dat een missie meer voeten in de aarde had dan aanvankelijk gedacht, en toen bleek dat de wetenschappelijke waarde ervan niet heel groot bleek, werd het enthousiasme niet getemperd. NASA zit daarom nu vast aan de missie, die critici erg duur vinden en die weinig nut heeft. De missie zou bedoeld zijn als opstapje naar een bemande Mars-missie, maar daar worden nu grote vraagtekens gezet bij het nut van die missie.

Tags : , , ,

About

Comments are closed.