Opportunity

Posted On December 29, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 2026 Views

Mars-rover Opportunity heeft geheugenproblemen

Je kunt merken dat Mars-rover Opportunity oud begint de worden. De 10 jaar oude rover heeft last van zijn werkgeheugen, waardoor hij ‘s nachts geen informatie meer kan opslaan.

Dat laat NASA weten. Het ruimteagentschap heeft inmiddels het flash-geheugen van de rover geformatteerd. Daardoor is dat niet meer te gebruiken.

Gewoon door

Zonder flash-geheugen kan ‘Oppy’, zoals NASA de rover liefhebbend noemt, nog steeds gewoon functioneren. Het kleine Mars-karretje rijdt nog steeds over de Rode Planeet, en verzamelt nog steeds data die het direct doorstuurt naar het besturingscentrum bij het Jet Propulsion Lab.

Door de problemen moet alle data naar de aarde worden gestuurd voor de rover gaat ‘slapen’. Als dat namelijk gebeurt, wordt alle data verwijderd die dan in het geheugen staat.

Oplossing

NASA zegt dat er nog veel hoop is voor de rover. Het ruimteagentschap gaat in januari proberen de rover te resetten. Dat deed het in september ook al, maar dat was niet grondig genoeg. Nu wordt geprobeerd om alle banken van het flash-geheugen leeg te gooien, op één na.

Meer instrumenten

Overigens is het geheugen niet het enige dat faalt aan de rover. Ook een flink aantal wetenschappelijke instrumenten is aan vervanging toe – al gaat dat moeilijk lukken op een afstand van 400 miljoen kilometer. Onder andere de thermische spectrometer moest uit worden gezet vanwege de grote hoeveelheid stof op de spiegel, en ook de radio-isotope Moessbauer-spectrometer werkt niet meer zoals het zou moeten.

Krasse kar

Het is niet heel gek dat Opportunity kuren begint te vertonen – de rover rijdt al meer dan een decennium rond op Mars. De rover landde daar in 2004 en zou aanvankelijk 90 dagen moeten werken. Toen de rover na die 3 maanden nog steeds bleek te werken, besloten mission control door te gaan met de missie – die inmiddels dus meer dan 40 keer zo lang duurt als gepland.

Momenteel rijdt Oppy langs de Endeavour-krater, op weg naar de zogeheten Marathon-vallei. Daar denkt NASA klei-mineralen te vinden in de bodem, wat astronomen meer kan leren over water op andere planeten.

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.