image

Posted On October 27, 2014 By In Ruimtevaart And 1790 Views

LIVE: Orbital lanceert Cygnus-vrachtschip Deke Slayton naar ISS

Het bedijf Orbital Sciences lanceert vanavond nieuw Cygnus-vrachtschip met voorraad naar het Internationale Space Station. De capsule gaat om 23.45 Nederlandse tijd omhoog aan boord van een Antares-raket vanaf NASA’s Wallops-lanceerbasis.

Het is de eerste nachtelijke lancering die het bedrijf onderneemt. De lancering is hieronder live mee te kijken, of via NASA live-tv.

Het lanceerraam is slechts 10 minuten, maar dat is niet erg. Er is namelijk een ongebruikelijk hoge kans van 98% op goed weer.

Commercial Resupply Program

De Cygnus-vrachtcapsule brengt ruim 2,200 kilo voedsel, water, kleding en wetenschappelijke instrumenten naar de astronauten in het ruimtestation. De missie is één van de 9 commerciële vluchten die Orbital Sciences Corp. mag uitvoeren voor NASA. Daarbij krijgt het bedrijf 1,2 miljard om namens het ruimteagentschap vrachten naar het ISS te sturen. Dit is inmiddels de derde missie onder dat contract.

Cube-sats en stikstof

Aan boord van de Cygnus zijn onder andere 32 cube-sats, die door het satellietkanon van het ISS de ruimte in worden geschoten. Ook wordt een nieuwe stikstoftank meegestuurd die de nieuwe Quest-luchtsluis moet versterken, en een instrument waarmee vanuit het ruimtestation meteorieten kunnen worden bestudeerd.

Deke Slayton

Dit vrachtschip heeft als bijnaam de ‘SS Deke Slayton’, en is vernoemd naar de astronaut die bij de originele ‘Mercury 7’ zaten, de eerste Amerikanen in de ruimte. Slayton vloog onder meer op de legendarische Apollo-Soyuz-missie en leidde het astronautenkorps tijdens het Gemini- en Apollo-programma.LIVE

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.