Gerst_en_Wiseman

Posted On October 7, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 1968 Views

LIVE: Astronauten maken ruimtewandeling

Twee astronauten maken vandaag een ruimtewandeling om onderhoud te plegen aan het International Space Station. NASA-astronaut Reid Wiseman en ESA-astronaut Alexander Gerst kruipen om 14.10 de luchtsluis uit, om 6,5 uur in de open ruimte door te brengen. De EVA is hier live mee te kijken.

Het is de eerste ruimtewandeling in maanden. EVA’s worden de laatste tijd zo min mogelijk gehouden, nadat in juli 2013 de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna verdronk vanwege een defect aan zijn ruimtepak. Later bleek dat dat te wijten was aan slechte controles van NASA.

Opgevoerd

Sindsdien worden ruimtewandeling zo min mogelijk gehouden, alleen bij echte noodzaak klimmen de astronauten nog het ISS uit. De laatste ruimtewandeling zou aanvankelijk in augustus plaatsvinden, maar toen ontdekten de astronauten een mogelijk defect aan één van de ruimtepakken waardoor meer onderzoek moest worden gedaan. De komende tijd wordt het aantal ruimtewandelingen nog wel opgevoerd.

Eerste keer

Zo moet Wiseman volgende week wederom naar buiten, dan samen met Barry Wilmore. Deze ruimtewandeling is de eerste van zowel Gerst als Wiseman, wat uniek is. Normaal gesproken gaat er altijd wel één ervaren astronaut naar buiten.

Energieproblemen

De EVA (extra vehicular activity) moet voornamelijk een kapotte koelingspomp verplaatsen. Die werd vorig jaar tijdens een noodruimtewandeling verwijderd nadat de helft van het ruimtestation zonder stroom kwam te zitten.

Ook gaan Gerst en Wiseman een nieuwe back-up-module plaatsen waarmee de grote robotarm CanadArm2 beter over het station kan worden verplaatst. Ook daarbij ontstonden vorig jaar problemen – toen bleek dat de CanadArm2 geen back-up-systeem had terwijl er wel een belangrijk vrachtschip moest worden binnengehaald. Volgens NASA was er toen nooit gevaar voor de crew.

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.