IMG_0792.JPG

Posted On April 7, 2015 By In Politiek, Ruimtevaart And 2023 Views

JPL: “Bemande Mars-missie in 2030 mogelijk met huidig NASA-budget”

Het is mogelijk om al ergens in 2030 een bemande missie naar Mars uit te voeren, zonder dat het NASA-budget significant omhoog hoeft. Dat concludeert het Jet Propulsion Laboratory, een tak van NASA van waaruit veel missies worden geleid.

Met de ontwikkeling van slechts een paar nieuwe technologieen zou de eerste bemande missie naar eeen Martiaanse orbit al in 2033 kunnen worden uitgevoerd, en een landing in 2039. Daarvoor hoeft het budget voor het ruimteagentschap niet veel omhoog.

Stoppen met ISS

Daarbij houden de onderzoekers wel rekening met het feit dat NASA in 2024 ook echt stopt met het ISS, en dat er daarna geen nieuw station wordt gebouwd. Dat is op dit moment allemaal nog onzeker, omdat NASA en Rusland momenteel hun opties afwegen om door te gaan met het ruimtestation.

Veel details over de studie zijn nu nog niet bekend. Het volledige rapport komt pas later dit jaar beschikbaar.

SLS en Orion

Wel is duidelijk dat JPL voorstelt om het Space Launch System (SLS) en de Orion-capsule te gebruiken. Na de aanvankelijke testvluchten die nog dit decennium worden uitgevoerd, moet er dan een vlucht komen die een cis-lunaire simulatie uitvoert. De astronauten moeten dan leren hoe het is om langere tijd in de capsule door te brengen.

Een jaar in orbit

In 2033 zou dan de eerste vlucht naar Mars moeten plaatsvinden. De capsule zou dan niet minder dan een jaar (!) in orbit rondom de planeet blijven, voornamelijk om systemen te testen en om onderzoek te doen. Er kan dan mogelijk ook een landing plaatsvinden op één van de manen van Mars, maar dat is gen noodzaak voor de missie.

Asteroidemissie

De missie maakt niet per definitie gebruik van de Asteroid Redirect Mission-structuur. Dat is het grote project dat NASA nu in de pijplijn heeft zitten, waarbij een asteroide naar een baan om de maan wordt geleid om te bestuderen. Tijdens die missie worden enkele cruciale nieuwe technieken ontworpen én getest, die ook voor een Mars-missie noodzakelijk zijn. De belangrijkste daarvan is elektrische aandrijving vanuit een cis-lunaire positie. 

De ARM-missiestructuur hoeft niet perse gevolgd te worden, maar dat kan binnen het huidige budget nog steeds. “Zelfs als ARM niet door zou gaan, zouden de technologieen ontwikkeld moeten worden”, staat in het rapport te lezen. 

Toekomstmuziek?

Voorlopig zal het bij een globaal plan blijven. De beslissing om naar Mars te gaan wordt uiteraard niet zomaar genomen – al raden de onderzoekers wel aan “zo snel mogelijk te beginnen” met de missie, als ze daar een succes van willen maken.

Tags : , , , , , , , , ,

About

Comments are closed.