IMG_1255.JPG

Posted On June 28, 2015 By In Ruimtevaart, Uncategorized And 2582 Views

FALCON 9-LANCERING MISLUKT – DRAGON-CAPSULE ONTPLOFT

Een Falcon 9-raket van SpaceX is ontploft. De raket, die een Dragon-capsule met voorraad naar het International Space Station moest brengen, explodeerde zo’n anderhalve minuut na de lancering.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend, maar lijkt te zijn gebeurd tijdens de ontbranding van de eerste trap. Dat gebeurde na 2 minuten en 19 seconden, rond de tijd dat de eerste trap moest worden afgestoten.

SpaceX heeft inmiddels bevestigd dat de lancering is mislukt. Het bedrijf zegt dat er inderdaad “an anomaly” plaats heeft gevonden, en dat er wordt onderzocht wat de oorzaak is. Ook NASA heeft inmiddels bevestigd dat de lancering is mislukt. Om 18.30 houdt NASA een persconferentie, maar vermoedelijk heeft het ruimteagentschap daar weinig extra informatie te melden.

SpaceX lanceerde de raket in opdracht van NASA. Het ruimteagentschap heeft daarvoor een contract uitgereikt van 1,2 miljard euro, waarvoor SpaceX 12 missies naar het ISS stuurt.

De Falcon-raket bracht een Dragon-capsule naar het International Space Station, waarin 6,100 kilo vracht zat. Het ging onder andere om voedsel, kleding, water, en wetenschappelijke instrumenten voor de astronauten.

De raket die ontplofte is een Falcon 9-raket, het paradepaardje van SpaceX. Die is doorgaans erg betrouwbaar: De voorgaande 18 missies van het jonge bedrijf waren stuk voor stuk succesvol.

Uniek aan de SpaceX-missie was dat de Falcon-raket moest terugkeren op aarde. Via een speciale technologie kon de raket verticaal landen, dat zou moeten gebeuren op een platform in zee. SpaceX probeert op die manier een raket te bouwen die later opnieuw te gebruiken is – normaal gesproken valt de eerste trap na gebruik in de oceaan. Met een herbruikbare raket kunnen de kosten van een lancering flink lager worden.

Het is niet de eerste keer dat SpaceX dat probeert. De twee vorige Falcon-lanceringen moesten ook weer landen, maar dat mislukte beide keren tenauwernood.

In oktober ontplofte ook al een raket die onder NASA’s Commercial Resupply Services-programma wordt gelanceerd. Toen ging het om een Antares-raket van het bedrijf Orbital Sciences, dat een soortgelijk contract als SpaceX heeft. Bij die explosie ging een Cygnus-capsule met veel dure wetenschappelijke experimenten verloren.

DIT BERICHT WORDT AANGEVULD.

Tags : , , , , , , , , ,

About

Comments are closed.