Galileo

Posted On November 10, 2014 By In Ruimtevaart And 1846 Views

ESA probeert verloren Galileo-satellieten toch te gebruiken

ESA gaat een van de twee verkeerd gepositioneerde Galileo-satellieten naar een hogere baan duwen. Op die manier wil het ruimteagentschap toch nog proberen de navigatiesatellieten een klein beetje te benutten. Als de maneouvre zin heeft, wordt ook de andere satelliet naar de hogere baan gebracht.
De Galileo-satellieten die op 22 augustus werden gelanceerd kwamen in een verkeerder, onbruikbare baan geplaatst. Daardoor kon ESA niets beginnen met de peperdure navigatiesatellieten, al probeert het agentschap wel met alle macht iets nuttigs te doen met de satellieten.

Perigee

Dat gaat het nu proberen door de baan te veranderen. De vijfde Galileo-satelliet wordt verhoogd met zo’n 4,000 kilometer, op de perigee (het laagste punt van de elliptische baan) van de satelliet. Daardoor wordt de baan van de satelliet iets ronder.

Straling

In de eerste plaats wordt dat volgens ESA gedaan om de satellieten beter te beschermen voor de Van Allen-riem, een gebied met een hoge dosis straling rondom de aarde.

Bruikbaar

Maar ook belangrijk is dat de satelliet op deze manier wellicht nog bruikbaar is. Door een rondere orbit komt de satelliet regelmatiger over de aarde heen. Zo kan, via het Doppler-effect, toch nog redelijk accuraat berekend worden waar en wanneer de Galileo-satelliet over komt vliegen.

Wel/niet

Er worden in de komende maand zo’n 15 maneouvres uitgevoerd die de satelliet uiteindelijk naar de juiste baan moeten brengen. Het is lang niet zeker of de actie nut heeft – wellicht kan ESA alsnog niks met de satelliet.

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.