landingsplaats

Posted On September 15, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 2324 Views

ESA kiest definitieve landingsplaats voor Rosetta’s Philae-lander

ESA’s Rosetta-lander Philae gaat definitief landen op “Site J”. Het Europese ruimteagentschap heeft zojuist de definitieve landingsplaats bekend gemaakt voor de sonde, die op 11 november moet landen op komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. “Plek J” is de landingsplaats met het meeste wetenschappelijk potentieel, en de minste risico’s voor een succesvolle landing.

Op “Site J” kunnen de interessantste analyses worden uitgevoerd, zegt ESA. Daar is de meeste informatie te verzamelen over de samenstelling en structuur van de komeet.

Minste risico’s

Bovendien, niet geheel onbelangrijk, is “Site J” de meest geschikte plaats om te landen. De zoektocht naar de meest geschikte landingsplaats begon pas begin augustus toen Rosetta bij de komeet arriveerde en eindelijk gedetailleerde foto’s van het oppervlak kon maken. Pas toen kwamen de missieleiders erachter dat het stuk ruimtesteen minder egaal is dan gehoopt. Van alle mogelijke plaatsen om te landen is “Site J” degene met de minste risico’s.

Slagingskans

Dat “minste risico’s” moet je overigens wel met een korrel zout nemen, want ESA wordt steeds minder verwachtingsvol over het succes van de missie. Waar de wetenschappers eerst nog redelijk zeker waren over de slagingskans, is de verwachting dat Philae goed landt gezakt tot “minder dan 75%”, zegt één van de missieleiders.

philae landingsplaats

Historische missie

Dat is nog steeds aanzienlijk, zeker als je kijkt naar wat ESA eigenlijk voor elkaar probeert te krijgen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een sonde óp een komeet landt om daar onderzoek te doen. Bovendien is Rosetta daarvoor ruim 10 jaar onderweg geweest, waarbij het grootste gedeelte in winterslaap werd doorgebracht. Tijdens die lange reis kreeg de sonde een flink aantal zwaartekrachtszwiepers mee, tot het ruimtevoertuig begin augustus echt in een baan om de komeet kwam.

Al met al heeft de missie al behoorlijk wat risico’s gekend, en is het tot nu toe nog allemaal goed gegaan. Als dat geluk zich blijft voortzetten, zullen we op 11 november iets historisch meemaken. We blijven het hopen, maar we zullen die dag wel met samengeknepen billen achter onze beeldschermen zitten…

Wedstrijd

Overigens snapt ESA dat “Site J” niet echt een sexy naam is voor een landingsplaats op een stuk rots. Het ruimteagentschap schrijft daarom binnenkort een wedstrijd uit waarmee het publiek een naam mag bedenken voor de landingsplaats. Zet die grijze cellen dus maar vast in werking, want de winnende naam wordt wel vereeuwigd in een historische gebeurtenis.

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.