IMG_0847.JPG

Posted On April 30, 2015 By In Ruimtevaart, Video And 2229 Views

Blue Origin voert eerst suborbitale testvlucht uit met eigen New Shepard-raket

Blue Origin heeft voor het eerst een vlucht uitgevoerd met zijn eigen raket. De ‘New Shepard’ maakte een suborbitale vlucht tot zo’n 80 kilometer hoogte. Het is de eerste keer dat het bedrijf een eigen raket lanceert – al praat Blue Origin wel al jaren over die mogelijkheid.

Het bedrijf kondigde de succesvolle test met veel bombarie aan op zijn website. Daarop is een video te zien waarin de New Shepard vanaf Blue Origins eigen lanceerbasis in Texas opsteeg.

Suborbitaal

De New Shepard (vernoemd naar de eerste Amerikaan in de ruimte) is een raket die ‘astronauten’ in een suborbitale baan brengt. Daarmee wil het bedrijf de concurrentie aangaan met Virgin Galactic en XCOR, dat toeristen een relatief goedkope ruimtevlucht wil aanbieden.

Verticaal opstijgen

In tegenstelling tot die concurrenten heeft Blue Origin een echte raket gebouwd, die een capsule draagt. De raket stijgt verticaal op – anders dan de vliegtuigen waarmee Virgin Galactic omhoog wil.

Recycling

De New Shepard moet volledig herbruikbaar zijn. De eerste trap van de raket moet dan ook verticaal landen – vergelijkbaar met de Falcon 9 van SpaceX. Dat gedeelte is tijdens deze testvlucht echter niet gelukt, al was het wel een belangrijk onderdeel van de test.

Eigen raketmotor

De raket wordt gebouwd rondom Blue Origins eigen raketmotor, de BE-3. Die kan na ontsteking uitschakelen en later weer opnieuw ontsteken, wat nodig is voor een gecontroleerde landing. 

Toeristen

Uiteindelijk wil Blue Origin de New Shepard gaan gebruiken om toeristen een ruimtevluchtje aan te bieden, maar ook om bedrijven of wetenschappers de mogelijkheid te geven om ladingen naar boven te sturen.

Heel Grote Broer

Dat moet weer als testcase dienen voor de opvolger van de New Shepard. “In een later stadium willen we de Very Big Brother gaan testen”, zegt Blue Origin-oprichter Jeff Bezos. “Die moet straks krachtig genoeg zijn om naar low earth orbit te vliegen.”

Vulcan

De Very Big Brother maakt gebruik van een krachtigere motor, de BE-4. De BE-4 wordt ook gebruikt door United Launch Alliance in zijn nieuwe Vulcan-raket.

Tags : , , , , , , , , ,

About

Comments are closed.