20140310-173604.jpg

Posted On March 10, 2014 By In Ruimtevaart And 6002 Views

Voor het eerst Japanse commandant in ISS

Voor het eerst in de geschiedenis heeft het International Space Station een Japanse commandant. Koichi Wakata nam gisteren het stokje over van Oleg Kotov.

Wakata is al aan boord van het ISS sinds 7 november vorig jaar als lid van Expeditie 38, maar de leiding daarover was tot nu toe in handen van de Russische kosmonaut Oleg Kotov.

Einde missie

Kotov, samen met Sergey Ryanzanskiy en Mike Hopkins, beëindigen vandaag hun 6 maanden durende missie in het ISS. Zij komen vanavond laat per Soyuz terug op de Kazachstaane steppe. JAXA-astronaut Wakata wordt dan de commandant van de overgebleven bemanningsleden, Rick Mastracchio en Mikhail Tyurin.

Ieder agentschap een commandant

Doordat de 50-jarige Wakata het gezag over het station krijgt, heeft iedere deelnemende instantie aan het ISS een astronaut in het station gehad die daar de leiding heeft gehad. Meestal is die taak voor een Amerikaan of Rus, maar in 2012 nam de Canadese Chris Hadfield die rol voor zijn rekening, en in 2009 was dat namens ESA de Belgische Frank DeWinne.

‘Trots’

Wakata zegt in een vraaggesprek op NASA TV trots te zijn op zijn nieuwe functie. 

      “Ik accepteer deze rol met genegenheid. Ik ben trots als Japanner om deze belangrijke taak op me te nemen. Het reflecteert het vertrouwen dat Japan in al die jaren heeft opgebouwd als partner in dit projet.”

Dragon

Wakata blijft nog tot halverwege mei aan boord van het ruimtestation. Eén van de eerste taken die de nieuwe commandant krijgt, is het binnenhalen van een nieuw Dragon-vrachtschip van SpaceX. Dat wordt zondag gelanceerd vanaf Cape Canaveral en komt 18 mei bij het station aan.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.