<strong>De Verenigde Arabische Emiraten willen in 2020 een sonde naar Mars sturen. Het is een ambitieuze stap van het kleine land, dat pas sinds een klein jaar een eigen ruimteagentschap heeft. De sonde moet de Rode Planeet bereiken in 2021, net als het land 50 jaar bestaat. De sonde, ‘Hoop’, moet de atmosfeer van Mars in kaart brengen – maar is in werkelijkheid vooral een prestige-kwestie.</strong><br /><br />
“Onze sonde moet de eerste écht globale atmosfeer van Mars in kaart brengen. Het wordt de eerste holistische studie van het klimaat van de planeet, en hoe de verschillende lagen van de atmosfeer bij elkaar passen”, 4
<h3>Samenwerkingen</h3>
De missie is opvallend ambitieus – geheel in Arabische stijl. De VAE richtte pas in juli vorig jaar zijn ruimteagentschap op. Sindsdien is het instituut samenwerkingen aangegaan met Rusland, Engeland en Frankrijk om samen te werken op het gebied van ruimtevaart, bijvoorbeeld om raketten te lanceren. Dat moet vanaf het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan gebeuren.
<h3>Prestige</h3>
De missie wordt vooral een prestige-kwestie, waarin het land wil laten zien waar het technologisch en organisatorisch tot in staat kan zijn. Overigens zijn veel details over de missie nog onzeker, en is het onduidelijk welke samenwerkingen de Emiraten aangaan om de sonde naar Mars te brengen. Het lijkt er niet op dat het land zelf de sonde lanceert – daarvoor staat de ruimtevaartindustrie nog te veel in de kinderschoenen.
<h3>Hoogtechnologisch</h3>
Wel zegt het land dat alle technische aspecten van de sonde in de Emiraten worden gemaakt. Dat gebeurt door universiteiten en wetenschapsteams uit de kleine landjes, waaronder Abu Dhabi en Dubai. “Deze missie moet inspiratie en kennis genereren waarmee we in de toekomst een sterke hoogtechnologische sector kunnen opbouwen”, zegt Sarah Amiri, de vicedirecteur van de marsmissie.
Als de missie in juli 2020 echt van de grond komt, zou de VAE het vijfde land ter wereld zijn dat de Rode Planeet weet te bereiken. Alleen Amerika, Rusland, India en Europa gingen de Emiraten voor.
Tags : Baikonur, mars, ruimtevaart, sonde, Verenigde Arabische Emiraten