IMG_0932.JPG

Posted On May 6, 2015 By In Ruimtevaart, Video And 1793 Views

VIDEO: SpaceX voert succesvolle Pad Abort Test uit met Dragon-capsule

SpaceX heeft voor het eerste een succesvolle launch abort test uitgevoerd. Daarbij werd een Dragon-capsule omhoog geschoten om het ontsnappingssysteem te testen. De test is succesvol verlopen en de capsule landde heelhuids in de oceaan.

Het was de eerste grote test van SpaceX’ capsule. Die moet in 2017 voor het eerst astronauten naar het ISS brengen. De Dragon V2 is een aangepaste versie van de onbemande Dragon-vrachtcapsule, die nu al wordt gebruikt om vrachten naar het internationale ruimtestation te brengen.

Noodgeval

Tijdens de test werd de Dragon-raket naar een hoogte van 1,524 meter gebracht. Daar werd getest wat er zou gebeuren in geval van nood, bijvoorbeeld als de raket explodeert. De capsule wordt dat weggeschoten van de raket, zodat de astronauten veilig worden gesteld.

Parachutes

De capsule komt vervolgens aan parachutes weer naar beneden, en landt in de Atlantische Oceaan. Daarbij gaat het om dezelfde parachutes die ook tijdens de normale landing worden gebruikt.

4,5 G

In een opname van de test is goed te zien hoe de test succesvol is – al tolt de capsule erg veel voordat die naar beneden komt. Dat is de bedoeling, want tijdens een eventueel noodscenario krijgen de astronauten een kracht van 4,5 G te verduren.

Launch Abort

Het Launch Abort System wordt al gebruikt sinds de eerste ruimtevluchten. Op de Mercury-raketten, en op de Saturnus-raketten uit het Apollo-programma werden ook al dergelijke ontsnappingssystemen getest. Tijdens het Gemini-programma en in de Space Shuttle werden echter schietstoelen gebruikt. In de Space Shuttle werden die pas ingebouwd na de ramp met de Challenger in 1986, waarbij alle 7 astronauten om het leven kwamen.

Ook de Russen gebruiken een dergelijk systeem, wat zij tijdens een Soyuz-vlucht ook ooit hebben moeten gebruiken.

Veiliger

SpaceX’ systeem werkt echter iets anders dan de Mercury- en Apollo-systemen. Bij die laatsten werd de capsule namelijk ‘weggetrokken’ van de raket via een flinke ‘toren’ op de neuskegel. Torens werden al na een paar minuten weggeschoten van de raket, nog voor die in orbit kwam.

Tot in orbit

Bij SpaceX wordt de capsule echter weggeschoten met 8 speciale motoren aan de zijkant. Die blijven actief tot de capsule een aardbaan bereikt. Daardoor kunnen de astronauten tot veel later nog hun vlucht onderbreken – wat uiteindelijk veiliger is.

Contract

SpaceX is één van de twee bedrijven die in 2017 astronauten naar het ISS mogen sturen. Ook Boeing staat bij NASA onder contract om een eigen bemand ruimteschip te bouwen, al is het bedrijf nog niet zo ver met de CTS-100.

Tags : , , , , , , , ,

About

Comments are closed.