IMG_0938.JPG

Posted On May 13, 2015 By In Ruimtevaart And 1731 Views

Astronauten blijven langer in ISS door mislukte lancering

De astronauten in het ISS blijven langer in het ruimtestation. Door de mislukte lancering van een Progress-vrachtschip vorige week moet ook de opvolgende crew langer wachten tot er weer een lancering plaats kan vinden.

Terry Virts, Samantha Cristoforetti en Anton Shkaplerov zouden eigenlijk vandaag terugkeren naar aarde. Die reis is nu uitgesteld tot begin juni, zegt NASA.

Opvolgers

Hun opvolgers Kjell Lindgren, Kimiya Yui en Oleg Kononenko zouden 26 mei naar het ruimtestation vliegen, maar ook die vlucht is uitgesteld. Waarschijnlijk vertrekt de nieuwe crew pas eind juli naar het ISS.

Mislukte lancering

De reden van de vertraging is de mislukte lancering van vorige week. Een Russisch Progress-vrachtschip werd toen door een Soyuz-raket in een verkeerde baan om de aarde gebracht, waardoor de 3,500 kilo vracht niet naar het ruimtestation kon vliegen.

Soyuz

De oorzaak van die mislukte lancering komt door de Soyuz 2-raket, die de derde trap met het vrachtschip al na een veel te vroege 526 seconden afstootte. NASA en Roscosmos willen nu weten of het ging om een incident, of dat er iets structureel mis is met de nieuwe Soyuz 2-raket.

Naar voren

Dat doen de ruimteagentschappen door eerst een andere Progress te lanceren. Die zou aanvankelijk in augustus pas naar het ISS vliegen, maar Roscosmos en NASA hebben die lancering naar voren geschoven. De Progress wordt nu vóór de astronauten omhoog gestuurd, om eventuele calamiteiten te voorkomen.

Toekomstige missies

NASA zegt dat het later deze maand met definitieve lanceerdata komt. Ook worden andere toekomstige missies nog eens extra tegen het licht gehouden om te kijken of die verplaatst moeten worden.

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.