20140201-205753.jpg

Posted On February 1, 2014 By In Ruimtevaart And 8744 Views

Spectaculaire beelden van NASA’s raket-slee

In deze nieuwe video van NASA is te zien hoe het ruimteagentschap zijn nieuwe parachutesysteem test: met een enorme raket-slee. Allemaal onder de begeleide klanken van Metallica’s ‘Enter Sandman’ voor extra dramatisch effect.

Nieuw landingssysteem
NASA wil graag een nieuw landingssysteem hebben voor grotere missies naar bijvoorbeeld Mars. Met de huidige techniek kunnen alleen vrachten van maximaal een ton op de planeet neer worden gezet, zoals dat ook gebeurde tijdens de landing van Curiosity. Maar in de toekomst moeten er ook zwaardere capsules en rovers op Mars gaan landen – NASA schat dat een bemande landing zo’n 40 ton weegt.

NASA heeft daarvoor een eigen raket-slee, een soort trein met enorme raketmotoren erop, die een parachute van zo’n 35 meter tot boven de geluidssnelheid kan trekken. 

Meer dan alleen een parachute
Door de ijle atmosfeer op Mars werken gewone parachutes niet goed genoeg. De parachutes kunnen namelijk niet op tijd helemaal openklappen om het voertuig genoeg af te remmen, vandaar dat NASA naar nieuwe technieken zoekt. Een lander moet van Mach 2 (ruim 2,400 km/u) afremmen naar een schamele 280 km/u. 

Daarvoor test NASA dit soort landers uit, zoals te zien zijn in het filmpje. Het gaat om zogenaamde “lagedruk supersonische afremmers”, een soort opblaasbare kruisingen tussen een ballon en een parachute. Daarmee wordt wrijving gecreeërd, waardoor een landing soepeler kan verlopen.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.