20140202-152759.jpg

Posted On February 2, 2014 By In Astronomie And 4518 Views

NASA verlengt maanmissie

NASA’s ‘Lunar Atmospheric Dust and Environment Explorer’ (LADEE) mag nog een maand langer door. De maansonde zal, zoals het er nu uitziet, op 21 april op het maanoppervlak neerstorten.

NASA maakt bekend dat de missie een extra 28 dagen krijgt. Op die manier kan de maansonde nog een volledige maancyclus doorlopen in een zeer lage baan. 

      “Het lanceervoertuig en de processen om in orbit te komen waren extreem zorgvuldig uitgevoerd. Daardoor heeft LADEE nog meer dan voldoende brandstof over om nog een tijdje door te gaan.
      Deze voortzetting geeft aan dat LADEE nu al erg waardevolle data heeft verzameld, en dat we bij NASA graag langer door willen gaan met de missie.”

      – Butler Hine, LADEE-projectmanager van het NASA’s Ames Research Center

Atmosfeer onderzoeken
De maansonde LADEE werd op 6 september vorig jaar gelanceerd, en kwam een maand later in een baan om de maan terecht. Sinds begin november verzamelt de sonde data over de atmosfeer van de maan. Zo zoekt LADEE naar de aanwezigheid van water in de dunne atmosfeer, en moet de sonde onderzoeken hoe de processen veranderen tijdens een baan om de maan. 

Vlak boven het oppervlak
Vanwege de lagere brandstofconsumptie gaat LADEE wel een stuk lager vliegen – tot slechts 12 kilometer boven het maanoppervlak. Volgens de wetenschappers levert dat juist extra waardevolle data op.

      “Ons wetenschapsteam heeft nu al een enorme hoeveelheid data verzameld over de samenstelling van de maan-atmosfeer, de exosfeer, en de stof-impact. Maar nu, met deze verlenging van de missie, kunnen we nog meer data verzamelen over de lagere regionen van de atmosfeer, iets waar we tot nu toe nog maar weinig van wisten.”
      – Rick Elphic, LADEE-projectwetenschapper bij Ames

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.