SpaceX CEO Elon Musk introduces SpaceX's Dragon V2

Posted On January 19, 2015 By In Ruimtevaart And 1917 Views

SpaceX gaat ruimte-internet bouwen uit 4,000 LEO-satellieten

SpaceX heeft opnieuw een bizar plan gepresenteerd waarmee het de ruimte wil veroveren. Eindbaas Elon Musk wil namelijk een internet-netwerk bouwen van duizenden satellieten, zowel voor de aarde als voor Mars. Daarmee moet de toekomstige Mars-kolonie worden voorzien van communicatie.

Die plannen deed Musk dit weekend uit de doeken tijdens een bijeenkomst. Wie skeptisch is en denkt dat Musk luchtkastelen bouwt, heeft het mis. SpaceX heeft namelijk een kantoor geopend in Seattle waar voorlopig ‘enkele tientallen’ medewerkers aan het plan gaan werken.

Low earth orbit

Het netwerk moet gaan bestaan uit ruim 4,000 satellieten, waarvan de eerste binnen 5 jaar operationeel moeten zijn. De satellieten vliegen straks in low earth orbit, op zo’n 1,100 kilometer hoogte. Dat is een heel stuk lager dan de meeste (tele)communicatiesatellieten, die tussen de 32,000 en de 36,000 kilometer hoogte opereren.

Musk kan de satellieten lager laten vliegen, omdat het om zo veel kleine satellieten gaat die onderling communiceren met elkaar. De kunstmanen hoeven dus niet in een geostationaire baan te zitten.

Geld verdienen

Het bizarre plan komt deels voor uit altruïstische motieven – SpaceX vindt dat de mensheid de wereld moet koloniseren, omdat dat in onze natuur zit. Van de andere kant blijft het nog steeds een commercieel bedrijf. SpaceX wil zich al jaren in de satellietmarkt mengen, omdat daar veel meer geld te halen is dan de lanceermarkt. Door nu zelf satellieten te gaan produceren leert SpaceX hoe het daarmee kan beginnen.

Mars

In eerste instantie moet het satellietnetwerk ons hier op aarde gaan voorzien van internet. Dat is een stuk sneller dan hoe we nu online gaan – volgens Musk kunnen satellieten tot wel 40% sneller zijn dan glasvezel.

In de toekomst moet het netwerk echter ook ingezet op Mars, op het moment dat daar eindelijk mensen naartoe gaan. SpaceX is zelf van plan dat in de toekomst te doen, maar daarvoor is heel vel geld nodig. Geld dat zelfs multimiljardair Musk niet zomaar kan ophoesten.

Tags : , , ,

About

Comments are closed.