iran_in_space

Posted On January 20, 2015 By In Politiek, Ruimtevaart And 1752 Views

Iran stopt belabberd ruimtevaartprogramma

Iran heeft de handdoek in de ring gegooid van zijn weinigbelovende en getroubleerde ruimtevaartprogramma. Het land probeert al sinds 1970 bij vlagen een succesvol ruimteprogramma op te bouwen, maar wordt geplaagd door een gebrek aan kennis, geld, en vooral sturing en motivatie.

De programma is nogal onceremonieel en zonder veel bombarie opgeheven. De medewerkers die zich bezig hielden met het programma gaan nu werken bij andere ministeries in Iran, waaronder dat van Defensie en het Ministerie van Telecommunicatie.

Voorzichtige stapjes

Teherans ruimteprogramma was nooit imposant en uitgebreid – al probeerde de propagandamachine van het land dat wel zo te laten lijken. Iran zet al sinds de jaren 70 voorzichtige stapjes naar een ruimtevaartprogramma, dat in de eerste plaats bemand moest worden. Het land wilde daarmee in de voetsporen treden van Amerika en de toenmalige Sovjet Unie, dat toen net de ruimterace afsloten. Iran had echter nooit het geld en de mogelijkheden om de grootmachten te evenaren.

Geboorte

Irans ruimteprogramma bestaat in zijn huidige vorm echter pas sinds 2010, toen president Mahmoud Ahmedinejad het land opdroeg een agentschap te beginnen. Dat moest bestaan uit verschillende divisies van meerdere ministeries.

Raketten

Het belangrijkste doel van het ruimtevaartprogramma volgens Ahmedinejad? Raketten bouwen! Het land ontwierp 6 verschillende lanceervoertuigen, maar bouwde er uiteindelijk slechts 3. Een daarvan was een exacte kopie van een raket die Noord-Korea ook heeft. Satellieten stonden ook op de planning (er werden er 24 ontworpen, waarvan er uiteindelijk maar 3 werden gelanceerd), maar dat was bijzaak voor de ambitieuze Iraniërs.

Bemand programma

Die wilden liever een bemand programma opzetten, met een raket die uiteindelijk 2 astronauten tegelijk de ruimte in kon brengen. Daarmee zou het inderdaad veel publieke interesse kunnen wekken, maar een bemand programma is moeilijker en duurder dan een onbemand én levert bovendien weinig op.

Aap gelanceerd

Het Iraanse programma liep dan ook al snel stuk op geldproblemen, en veel ambitieuze plannen gingen de ijskast in. Desalniettemin claimde het land veel successen – zo lanceerde Iran veel dieren als wormen, muizen en schildpadden. Later beweerde het land zelfs meerdere keren een chimpansee te hebben gelanceerd, maar dat wordt door critici betwist.

Wat ook niet meehelpt is dat veel jonge hoogopgeleiden hun talenten liever in Europa of Amerika inzetten, en dat het schizofrene en arme ruimtevaartprogramma die ambities niet kan waarmaken.

Iran heeft nog een aantal raketten over, maar het is onduidelijk wat daarmee gaat gebeuren. Het is niet ondenkbaar dat die ergens op een schroothoop of in een loods belanden – hetzelfde tragische lot als ook de Russische Buran moest ondergaan.

Tags : , , ,

About

Comments are closed.