oleg_ostapenko

Posted On January 21, 2015 By In Politiek, Ruimtevaart And 2404 Views

Roscosmos-baas Oleg Ostapenko ontslagen door hervormingsprogramma

Rusland gooit opnieuw zijn hele ruimteagentschap overhoop. De huidige baas van Roscosmos, Oleg Ostapenko, wordt daarbij de laan uitgestuurd. Hij maakt plaats voor Igor Komarov, de huidige chef van de United Rocket & Space Corporation. Rusland wil die privé-sector samenvoegen met het federale programma.

Op die manier behoudt de Russische regering de complete controle over alle ruimtevaartactiviteiten binnen het land, ook commerciële aangelegenheden. Dat is een reactie op de spanningen die Rusland momenteel heeft met het Westen, waarbij het land ook meer autonomie wil over zijn eigen ruimtevaartprogramma.

Samenwerking

Op dit moment bestaat het Russische ruimtevaartprogramma uit Roscosmos, wat de federale kant van alle activiteiten aanstuurt. Dat betekent onder andere de Russische bijdrage aan het ISS, en het bouwen en lanceren van militaire satellieten en raketten.
      Aan de andere is er de Verenigde Raket- en Ruimtevaart Corporatie (VRRC), een samenwerkingsverband van alle (semi-)zelfstandige ondernemingen. Die maken bijvoorbeeld raketten of motoren voor buitenlandse afnemers.

Rusland wil die activiteiten zelf uitbaten, onder andere nadat het ruzie kreeg met Amerika over het im- en exporteren van raketmotoren.

Komarov

Het huidige hoofd van de VRRC, Igor Komarov, wordt het nieuwe hoofd van het vernieuwde Russische ruimtevaartprogramma. Hij volgt Oleg Ostapenko op, die het programma binnen Roscosmos jaren leidde. De beslissing werd gemaakt door vice-premier Dmitry Medvedev, en ondertekend door Vladimir Putin.

Geen extra activiteiten

Volgens het Russische persbureau Itar-TASS betekent de hervorming van het ruimtevaartprogramma niet dat Rusland zijn ruimtevaartactiviteiten gaat uitbreiden. “Het gaat vooral om een stroomlijning van het management”, zegt Medvedev tegen journalisten.

Meer autonomie

Rusland is bezig zijn volledige ruimtevaartprogramma onder eigen controle te brengen. Zo wil het land stoppen met het leasen van het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan, van waar het nu nog alle raketten lanceert. Daarvoor bouwt het land een nieuwe raketbasis in het oosten van het land, Vostochny. Ook wil het land stoppen met het importeren van raketmotoren uit Oekraine.

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.