falcon_45_degrees

Posted On January 16, 2015 By In Foto, Ruimtevaart, Video And 1906 Views

VIDEO: SpaceX geeft video vrij van Falcon-zeelanding

Elon Musk, de baas van SpaceX, heeft een video en een aantal mooie foto’s naar buiten gebracht van de bijna-landing op een drijvend platform vorige week. Het bedrijf probeerde toen een Falcon-raket te laten landen op landingsplatform dat in de Atlantische Oceaan voer, maar de raket miste zijn doel en stortte alsnog neer.

Aanvankelijk wilde SpaceX maar weinig kwijt over de landing, en werd er gezegd dat er “geen goede video’s gemaakt werden.” Daar zetten critici al vragen bij, want als de landing wél succesvol was geweest zou er ongetwijfeld een goede video zijn gemaakt.

Tweets

Nu heeft SpaceX-baas Elon Musk een aantal foto’s getwitterd die afkomstig zijn van een camera aan de rand van het ‘autonome platform-drone-schip’. Musk tweette naar John Carmack, de oprichter van Armadillo Aerospace. Ook dat bedrijf experimenteert met het verticaal laten landen van raketten.

Later kwam ook een video bovendrijven van de raket, die spectaculair omvalt en ontploft.

Brandstof

Musk vertelde direct na de landing, en nu ook in de tweets, dat de bijsturende vinnen niet genoeg brandstof hadden om het doelwit te halen.

Niet recht

Op de foto’s is te zien hoe de eerste trap van de raket neerkomt op de hoek van het platform, in een hoek van 45 graden in plaats van rechtop.

Door de harde klap explodeerde de motor van de raket, zegt Musk.

Het schip waarop de raket neerstortte is inmiddels terug in de haven van waar het vertrok. Op foto’s is te zien hoe daar schade aan de rand te zien is, maar dat is volgens SpaceX ‘makkelijk te repareren’.

Herkansing

SpaceX probeert eind januari opnieuw om een raket te laten landen. Het bedrijf lanceert op 29 januari de Deep Space Climate Observatory voor NASA.

Overigens werd SpaceX nog succes toegewenst door Tory Bruno, een hoge pief bij United Launch Alliance. De twee bedrijven liggen elkaar over het algemeen niet zo (SpaceX hekelt de monopoliepositie van ULA, die laatste vindt SpaceX juist een roekeloze prijsvechter), maar toch was er heel even verbroedering. Er werd immers geprobeerd geschiedenis te schrijven…

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.